Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-12-16 19:21:00

A hithirdetés nehéz terepén is beszélnek Isten szegénykéjéről

Misszió: Szent Ferenc-darab a buddhista Japánban

Sikerrel járja Swaraj Gekien nevű színtársulat Japánt egy Szent Ferenc életét bemutató darabbal. Az együttes ezzel a művel ünnepli fennállásának nyolcvanadik évfordulóját. A darab címe: Nézzétek az ég madarait.

A társulatot olyan egykori hivatásos színészek alapították, akik egy Ittone nevű, 1905-ben született buddhista szellemiségű közösséghez csatlakoztak. E közösség arról vált nevezetessé, hogy tagjai szegénységet fogadnak, koldulásból és a társadalmat szolgáló legalantasabb munkák elvégzéséből tartják fenn magukat. A közösség alapítója Tenko Nishida (1872–1968) és Assisi szentje között sok hasonlóságot véltek felfedezni, ezért Tenkót gyakran nevezték a Kelet Szent Ferencének.


Barátságban a keresztény szentekkel

Nishida egyébként jó barátja volt a minorita ferences vértanúnak, az azóta már szentté avatott lengyel Maximilian Kolbe atyának, aki Nagasakiban volt misszionárius. Az Ittone közösség házának ma is nagy becsben tartott kincse az a Szűzanya-szobor, amelyet Kolbe atya adott a közösség alapítójának.

A Szent Ferenc-darabot bemutató társulat vezetője, Kimura szerint a dráma Ferencben nem pusztán szentet, hanem a tékozló fiút is nagyszerűen ábrázolja, és az igazi csúcspont Poverelló csodálatosan szép halála, melyet a ferencesek tranzitusnak neveznek. A drámát a japán Akiko Nishida ferences világi rendi nővér írta 2009-ben, a ferences rend alapításának 800. évfordulója alkalmából, egy ferences pap, Lucas Horstink szakértői segítségével.

A színtársulat sok keresgélés után azért választotta ezt a művet alapításának nyolcvanadik évfordulójára, mert Szent Ferencből sugárzik a béke, a természet és a szegénység szeretete, nyilatkozta az együttes vezetője. Ferencet Kimura fia, Szent Klárát pedig a menye, vagyis a fia felesége alakítja. A társulat vezetője gyermekkorában az Ittoen közösség elemi iskolájában tanult. Emlékszik, hogy az iskolában volt egy kép Szent Ferencről, és hogy a közösség alapítója, Tenkó is beszélt a diákoknak Isten szegénykéjéről. Az együttes december és március között Nyugat-Japánban vendégszerepel a darabbal, többek között Hiroshimában és Nagasakiban is.

 

Szerdahelyi Csongor

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.