Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-12-05 18:30:00

Kisegyházak üldözői: sajátos párhuzamok

Miért ekkora Iványi Gábor szakálla?

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke a közösségüket ért üldözések természetéről adott interjút a Népszabadságnak. Párhuzamok múlt és jelen módszereiről. Maga vall szakálla hosszának okáról.

„Nyilván a Jóisten is fideszes” – címmel közölt beszélgetést mai lapszámában a Népszabadság Iványi Gábor lelkésszel, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnökével, aki a vallási közösségét ért egyházüldözések történetét elevenítette fel. A hetvenes években tisztogatások kezdődtek az adventista és a metodista egyházban – a Kádár-korszakkal kollaboráló egyházvezetők gyülekezetük aktív fiataljait lehetetlen helyzetbe hozták.


Párhuzamos valóság


Iványi elmondta: „izgatás” címén őt és testvérét már a középiskolából kicsapták, fiatal lelki munkásként pedig 1974-ben az államhatalom közvetlen haragját is kénytelen volt elszenvedni: büntetőeljárás indult ellene, az egyházból is kizárták őket, így az utcán kellett végezniük pasztorációs munkájukat. 1977-ben a lakhatási lehetőségeik is veszélybe kerültek:akkor fogadta meg, hogy addig nem borotválkozik, amíg gyülekezeti termüket vissza nem kapja. Mindmáig szép hosszú szakálla a „védjegye”…

A rezsim bírósága a procedúra végén felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azzal a fenyegetéssel súlyosítva, hogy amennyiben lelkészkedik, az ítélet letöltendővé minősül. Az üldözés elsorvasztotta a közösséget. Iványi konkrét párhuzamot lát a pusztító kádári terror és a jelenlegi egyházügyi törvény romboló hatásai között. Kiemelte: döbbenetesnek találta, hogyan élték meg a kirekesztettséget azok a kis gyülekezetek, akiknek a vezetői „a jobboldal kétharmados győzelmét az Úr akarata beteljesülésének értékelték”.

A rendszerváltás óta aktív politikai szerepet vállaló lelkész Orbán Viktorral kapcsolatos személyes élményeit is megosztotta: állítása alapján a Fidesz-vezér okosságával, magabiztosságával tűnt ki az akkori ellenzék soraiból. A jelenlegi miniszterelnök Ráhel és Gáspár gyermekét nem a metodista egyházba, hanem metodista szertartás szerint keresztelte „Krisztus testébe”. Az Orbán-házaspárral azokban az esztendőkben többször is találkoztak, ám utoljára Lévai Anikóval beszélgetett – valamikor 1998 után, amikor azzal kereste fel a lelkészt, hogy kikérje gyerekei keresztelési papírjait…

 

Forrás: Népszabadság

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.