Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2012-01-02 07:00:00

Jövőképbizottságot állított fel az MRE

Mennyi pénz jut a reformátusoknak?

Létrejött a Magyarországi Református Egyház jövőképbizottsága, amely abban segíti az egyházat, hogy a küldetését minél hatékonyabban tudja megvalósítani.

Bölcskei Gusztáv püspök szerint rendezni kell a jelenlegi egyház-finanszírozási rendszert. A Magyarországi Református Egyház jövőképbizottságának tagjaként református kötődésű, de nem zsinati tagok tevékenykednek, akik közgazdászok, jogászok, illetve vállalkozók, és tanácsokkal látják el az egyház törvényhozó testületét, a zsinatot – adta tudtul a Bölcskei Gusztáv, a zsinat lelkészi elnöke. Bölcskei a felvetődő kérdések közé sorolta azt, hogy kell-e változtatni az egyház szerkezeti felépítésén, a zsinat munkastílusán, az egyházi tisztségviselőket megválasztó rendszeren.


Létszámügyek, pénzügyek

A bizottság hatástanulmányokat készítve javaslatokat dolgoz majd ki ezekről a kérdésekről a zsinatnak, amely határoz az egyes problémák megoldásáról. Az elnök szerint a cél az, hogy a 2014-ig tartó zsinati ciklus végére konkrét elképzelések szülessenek a megoldásokat illetően. Konkrét példa a gyülekezetek létszámcsökkenése, az egyházi struktúra fenntarthatósága. Egy falu elnéptelenedése következtében ugyanis a református közösség is megfogyatkozik, s nem tud fenntartani egy templomot, ezáltal nem felel meg az önálló gyülekezet kritériumának, ám emiatt „nem szabad őket magukra hagyni”.

Bölcskei Gusztáv rámutatott: azt is külön meg kell vizsgálniuk, hogy az aprófalvakban lévő sorvadó gyülekezeteik mellett az ezzel egy időben fejlődő intézményrendszert miként tudják a későbbiekben fenntartani. Tisztázniuk kell az egyház-finanszírozás kérdését is, a jelenlegi rendszeren változtatni kell, ezt mutatta a személyi jövedelemadó egy százalékos felajánlásának tendenciája is. Idén például hiába ajánlották fel a tavalyinál többen erre a célra az adójuk meghatározott összegét, végeredményben kevesebbet kapott az egyház.

Bölcskei Gusztáv közölte: a legutóbb hozzávetőleg egymilliárd forintot ajánlottak fel az egyháznak a hívek az adójuk egy százalékaként, de nyugdíjjárulék és egészségbiztosítási járulék címén 700-800 millió forintot fizetnek be évente az állami költségvetésbe.

 

– mi/mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.