Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-06-29 09:00:00

Aki elhozza Krisztus közelségét az embereknek

Ma van a pápa legboldogabb napja

Ma van a 60. évfordulója annak, hogy 24 éves korában pappá szentelték Joseph Ratzingert, a jelenlegi XVI. Benedek pápát. A pápa nem szeretné ha az ünnep az ő személyes magasztalásáról szólna.

A Vatikán XVI.. Benedek pappá szentelésének 60. évfordulóját, vagy ahogy ő emlegeti, életének csúcspontját ünnepli. Joseph Ratzingert 24 éves korában szentelték fel, a bátyjával Georggal, és 40 más jelölttel együtt a Freising-i katedrálisban.

– „Adsum” (itt vagyok), ez volt az a szó, amit a fiatal Ratzingerek kiejtettek latinul Isten és az emberek előtt. Ahogyan azt az egyetemes Egyház kiemeli ezzel a nappal kapcsolatban, a Pápa nem szeretné, ha ez a nap az ő személyes felmagasztalásáról szólna. Inkább legyen egy olyan nap, amikor hálát adunk az Istennek a papság ajándékáért – írja a zenit.org publicistája

Emlékirataiban Ratzinger egy sugárzó nyári napként emlékszik vissza a beavatására: „Nem szabad babonásnak lennünk, de mégis, abban a pillanatban amikor az érsek a kezét rámtette, egy pacsirta repült fel a főoltárról, és egy örömteli dalt trillázott. Erre nem tudtam úgy tekinteni, hogy nem egy felülről jövő megerősítés, mintha hallottam volna a szavakat: A helyes úton vagy."


Megérintett Krisztus

„A következő négy hét alatt mindenhol melegséget és szeretetet kaptunk még teljesen idegen emberektől is, és ezt addig a napig elképzelhetetlennek tartottam. Ezen az úton első kézből tanultam meg, hogy az emberek mennyire buzgón várnak egy papra, mennyire vágynak az áldásra, ami a szentség erejéből árad. A lényeg pedig nem az én vagy a bátyám személye volt, hisz mit tudtunk volna mi magunktól mutatni annak a sok embernek, akivel akkoriban találkoztunk? Bennünk olyan személyeket láttak, akiket megérintett Krisztus, és fel lettek hatalmazva, hogy elhozzák az Ő közelségét az embereknek.” - írja a későbbi pápa.

Mauro Piacenza bíboros és Celso Morga Iruzubieta érsek, a papság gyülekezetének prefektusa és titkára egy tájékoztatást adtak ki, amiben az évfordulót különösen kegyes alkalomnak tartják, mely által közelebb kerülhetünk 16. Benedekhez.

-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.