Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-12-05 14:30:00

Karácsonykor minden harmadik svájci templomba megy

Legyen tananyag a betlehemi történet?

Tízből nyolc svájci ember azt szeretné, hogy a betlehemi történet az iskolákban is legyen tananyag, derült ki egy reprezentatív karácsonyi felmérésből.

A svájci iskolákban nem énekelnek keresztény dalokat, és száműzték az adventi koszorúkat is az osztálytermekből. Mivel az iskoláknak felekezetileg semlegesnek kell lenniük, és egyre növekszik a nem keresztény tanulók száma, a karácsonyi időszak elveszítette vallásos jellegét. A „Negyed óra a hitnek” evangélikus újság megbízásából a Link közvélemény-kutató intézet felmérést készített, hogy mit gondol minderről a svájci lakosság.


Komoly szerep jut a vallásnak

A svájciak többsége – a megkérdezettek 80 százaléka – úgy véli, hogy a Bibliában található betlehemi történet az iskolai oktatáshoz tartozik. Ezt nemcsak a keresztények, hanem más vallás követői is állítják. A felmérés szerint a megkérdezettek 36 százaléka – minden harmadik ember – azt mondja, hogy karácsonykor istentiszteletre vagy misére megy. A vizsgálatban részt vevő keresztény lakosság 49 százaléka szerint a karácsonyi templomlátogatás családi hagyományaik részét képezi. Tehát a karácsony sok ember számára többet jelent egyszerű családi ünnepnél, komoly szerep jut a vallásos motívumoknak is. Ezt bizonyítja az is, hogy minden nyolcadik svájci karácsonykor elolvassa a Betlehemi történetet a Bibliában.

A felmérésből kiderült, hogy a svájci lakosság nagy része vallási ünnepként tartja meg a karácsonyt, négyötödük (80 százalék) pedig hisz abban, hogy Jézus valóban létezett, írja a „Negyed óra a hitnek” keresztény újság. A megkérdezettek 22 százalékának meggyőződése, hogy a betlehemi történet pontosan úgy zajlott le, ahogyan a Bibliában áll. A jövőt illetően pedig a svájciak 40 százaléka szerint a világvége egy napon elkerülhetetlenül bekövetkezik.

A „Negyed óra a hitnek” újságot a Svájci Evangéliumi Szövetség (SEA) 2003 óta adja ki. Az újság évente 6 millió példányban rendszertelen időközönként kerül utcára. A SEA svájci református tartományi egyházak, protestáns szabadegyházak és keresztény szervezetek szövetsége. Az aktuális, karácsonyi kiadvány fő témái: az ünnep történelmi és bibliai háttere, programajánló, portrék, karácsonyi élménybeszámolók, valamint a felmérés. Az ünnepi kiadvány 700 000 példányszámát önkéntesek juttatják el karácsonyig a svájci háztartásokba.

A német állampolgárok fele (49 százalék) szeretne karácsonykor templomba menni.
Az Emnid közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint Nyugat-Németországban (51 százalék) többen tervezik, mint Kelet-Németországban (39 százalék), hogy az ünnepek alatt templomba mennek. A karácsonyi misét tervező emberek 57 százaléka 30-39 év között van, 67 százaléka pedig diák. A tavaly adventkor végzett felmérésben a megkérdezettek csak 43 százaléka gondolta úgy, hogy karácsonykor istentiszteletre megy, tehát 6 százalékkal kevesebben, mint 2011-ben.

 

bcs – (forrás: livenet.ch, sonntagonline.ch, jesus.de)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Karácsony
  • Karácsonyi vérengzés a megyei önkormányzatoknál
  • Ma három csodát ünneplünk
  • Gyermekgyilkosságok: mészáros volt-e Heródes?
  • Keresztények, de elutasítják a karácsonyt
  • De ki az a Larvandad, a Gusnászf és a Hormizd?
  • Most akkor magyar a bejgli, vagy nem?
  • Egy progresszív vasutas elképesztő fotói
  • Karácsonyt nem csak keresztényeknek
  • Kálvin: mi az igazi ajándék?
  • A dal, ami nélkül nincs karácsony

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.