Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2012-01-11 15:30:00

Saját érsekeikről a Wikipédián tájékozódtak

Kopipésztel a Vatikán

A Wikipédiát használta forrásul a katolikus Egyházi Állam, hogy összeszedjék a 2012. január hatodikán beiktatott 22 új érsek életrajzi adatait. Az infókat ráadásul a szerzői jogi szempontból kérdéses módon – egyszerűen átmásolták.

A Vatikán ősi könyvtára az 1448-ban kezdődő gyűjtőmunka óta már több mint 180 ezer kéziratot és 1,6 millió könyvet halmozott fel, melynek tárolásához nem kevesebb mint 85 kilométer hosszú polcrendszerre van szükség. Éppen ezért volt kínos, amikor az olasz sajtó felfedezte, hogy a 2012. január hatodikán beiktatott 22 új érsek életrajzi adataihoz az Egyházi Állam nem a saját könyvtárát, hanem a Wikipédiát használta forrásul.


Kopipészt: akkor nem bűn?

Még kínosabb: a sajtóhoz eljuttatott biográfiák nem pusztán az internetes lexikonra támaszkodtak, hanem szó szerint kimásolták az olasz kiadású szócikkeket. Az újságíróknak először az tűnt fel, hogy minden érseknél ott állt vallásának megjelölése: „katolikus”, ezt követően pedig a kimért vatikáni hangnemtől eltérő megfogalmazásokon is fennakadtak. Szokatlan volt például az, hogy Willem Jacobus Eijk, az új utrechti érsek jellemzésében szerepelt az is, hogy „erősen konzervatív beállítottságú, mely elsősorban az abortusz és a homoszexualitás kérdésében tapasztalható. Markáns nézetei az egyik leginkább vitatott vallási vezetővé teszik az országban”.

Az ügyre reagálva Federico Lombardi vatikáni szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az életrajzokat feltűnő „nem hivatalos” minősítéssel bocsátották a sajtó rendelkezésére. A szóvivő azt is elmondta, hogy a nagy sietség miatt döntöttek amellett, hogy az információkat a Wikipédiáról szedik le, de a sietős lépés óta a Vatikán honlapjára azóta feltöltötték az érsekek hivatalos életrajzait is.

A Guardian szerint azonban a Vatikánnak nem kéne szégyenkeznie a Wikipédia használata miatt, hiszen – ahogy azt a Mindennapin is megírtuk – maga Benedek pápa is egyre nagyobb figyelmet fordít az internetre. Ami probléma lehet, az a források kritikátlan kezelése. A pápa a holokauszttagadó püspök, Richard Williamson körüli botrányok kapcsán jegyezte meg, hogy „A jövőben a Szentszéknek nagyobb figyelmet kell fordítania forrásai és értesülései hitelességére”.

 

E. V.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.