Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-10 19:00:00

A demokraták negyede legendának tartja a kinyilatkoztatást

Kiderült, kik értik szó szerint a Bibliát

A Gallup amerikai felméréséből kiderül: a megkérdezettek 30 százaléka „fundamentalista” keresztény, aki Isten szó szerinti utasításának tartja a Bibliát. Akik nem mindent értenek szó szerint, többnyire katolikusok.

A Gallup egyik legfrissebb kutatásának eredményeképp kiderült: tízből három amerikai úgy gondolja, hogy szóról szóra kell értelmezni a Bibliát, ami Isten tényleges szava. A jelenlegi eredmény a korábbi évek felméréseivel közel azonos eredmény mutat, bár hosszabb távon gyengül a fundamentalisták aránya: 1984-ben és korábban, ’80-ban az USA lakóinak 40 százaléka betű szerinti bibliakövető volt.

A megkérdezettek három lehetőség közül választhattak: a Biblia ténylegesen Isten szava, szövegét szó szerint kell értelmezni; a Biblia Isten szava által ihletett, de nem kell a teljes szöveget szó szerint értelmezni; a Biblia ősi könyv, mesék, legendák és történelmi feljegyzések, valamint erkölcsi parancsok gyűjteménye. A 30 százaléknyi fundamentalista mellett a válaszadók 49 százaléka szerint a Biblia ihletett és mindössze 17 százaléknyi válaszadó vélekedett úgy, hogy a szent könyv csupán mesés legendagyűjtemény.

A felmérés részeként számos más változót is rögzítettek, melyekből kiderült: akik szerint a Biblia Isten szava, többségükben (54 százalék) heti rendszerességgel templomba járók, és csupán 16 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem vesz igénybe egyházi szolgáltatásokat. Beszédes a mérés műveltséget és iskolázottságot vizsgáló összefüggése is: az érettségivel, vagy még azzal sem rendelkezők 46 százaléka fundamentalista, a szó szerint értelmezőknek csak 16 százaléka rendelkezik posztgraduális végzettséggel.

A felekezeti megoszlás szerint: akik Isten szavának vélik a Bibliát, de nem veszik a teljes szöveget szó szerint, 65 százalékban katolikusok. A republikánus szavazók mindössze 6, a demokrata szavazóknak pedig 24 százaléka véli mesének és legendának a keresztény kinyilatkoztatást.

 

Huffingtonpost/-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.