Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-02-12 10:19:00

Sorra vettük az esélyeseket

Ki lesz az új pécsi püspök?

A püspök személyéről a pápa dönt. Vigyázó szemeinket azonban ne Rómára, hanem az apostoli nunciusra emeljük, akinek véleménye meghatározó – személye azonban kérdésessé vált. Jelöltmustra.

A Római Katolikus Egyházban minden püspökség független és önálló igazgatási egység. Egymásnak nincsenek alárendelve, fölöttük kizárólag a pápa áll. Így a püspökök személyéről is XVI. Benedek dönt, aki  azonban nem olyan tájékozott minden ország egyházának belügyeiben, hogy a döntést kellő megalapozottsággal hozza meg. Ezért a kinevezésekben az adott ország apostoli nunciusának ajánlására támaszkodik, aki a Szentszék diplomáciai képviseletének a vezetője.

Érdekes aktualitás, hogy az eddigi magyarországi nunciust, a 66 éves, lengyel nemzetiségű érseket, Juliusz Januszt, aki 2003 áprilisa óta volt e hivatalában, éppen tegnap nevezte ki a pápa Szlovénia nunciusává és Koszovó apostoli delegátusává. Magyar diplomáciai feladatai ezzel véget érnek, s hogy ki lesz az utóda, még nem tudni.

A nuncius a papoktól informálódik. Egy új püspök kiválasztásánál, ha valakinek fölmerül a neve, akkor a környezetében élő papoktól írásban véleményt kérnek a jelölt mellett még egy féltucatnyi más emberről is, hogy ne derülhessen ki a jelölt neve. Ennek ellenére ritkán történik nagy meglepetés az új megyéspüspökök megválasztásakor.


Tűzközelből nem válogatnak

Elvileg megvan rá a lehetőség, hogy egy papot közvetlenül megyéspüspökké tegyenek. A Pécsi Egyházmegyében ez többek fejében meg is fordult. Felmerült a Pécs-kertvárosi népszerű plébános, Pavlekovics Ferenc neve, vagy aspirálhatna a püspöki feladatok ellátására Garadnay Balázs általános püspöki helynök, de nem valószínű, hogy az elmélyült konfliktusok rendezését olyan emberre bízzák, aki eddig is „közel volt a tűzhöz”. Nem is volt gyakorlatban az elmúlt időben ilyen közvetlen kinevezés.

Az inkább várható, hogy az új megyéspüspököt a segédpüspökök közül választják. Ez széles körben elterjedt szokás, és ha csak az elmúlt tíz évre tekintünk, akkor Magyarországon is ezt a tendenciát figyelhetjük meg. Így került nyolc éve maga Erdő Péter is három év székesfehérvári segédpüspökség után az esztergomi székbe. Esztergom-budapesti segédpüspökség után lett 2003-ban Spányi Antal székesfehérvári, Beer Miklós váci, 2006-ban Kiss Rigó László szegedi megyéspüspök, szintén 2006-ban, egri segédpüspökség után lett Veres András szombathelyi püspök. Ternyák Csaba egri érsek is 5 évig volt esztergom-budapesti segédpüspök, majd 10 éven át címzetes érsekként vatikáni feladatokat látott el, mielőtt 2007-ben kinevezték egyházmegyéje élére. Noha új nunciust kap az ország, nem valószínű, hogy e gyakorlat megváltozna.


Kik tehát most a segédpüspökök?

Növekvő valószínűség szerint vesszük őket sorra.

Nem tartjuk valószínűnek, hogy a 82 éves Katona István, aki 1989 és 1997 között váci segédpüspök volt, majd 1997-től egri segédpüspök lett, hajlott korára éppen most kapjon megyéspüspöki kinevezést. Szintén nem esélyes a 63 éves Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök. Az ő feladata a nyugati világ szórvány magyarságának lelkipásztori szolgálata. 2007-ben szentelték püspökké, de már 1982 óta ezen a területen fejti ki tevékenységét. Miért is mozdítanák most el? A 46 éves Palánki Ferenc az Egri Egyházmegye újdonsült segédpüspöke, most karácsony után nevezték ki, püspökszentelése majd február végén lesz. Neki sem igen adunk esélyt. Varga Lajos, 60 éves, 2006 óta Vác segédpüspöke: Vácon szentelték pappá, egész életében a Váci Egyházmegyéért dolgozott. Levéltárosi és egyháztörténészi tevékenysége nyomán jelent meg könyve 1997-ben a Váci Egyházmegye történeti földrajzáról. Szintén nem tartjuk valószínűnek, hogy a szívében-lelkében Váchoz kötődő, tudós főpapot neveznék ki Pécsre e zivataros időben.

Székely János

Az első esélyes jelölt Székely János. 46 éves, három éve lett esztergom-budapesti segédpüspök. Nagy tudású, jámbor ember. 1991-ben szentelték pappá, 1993-96 között Rómában a Pápai Magyar Intézet növendékeként biblikus tanulmányokat folytatott. Az egyházmegye különböző plébániáin végzett lelkipásztori szolgálatot, és 2001-2005 között a Központi Papnevelő Intézet spirituálisa. Kinevezése mellett szólnak sváb gyökerei, hiszen a Pécsi Egyházmegye területén élnek a Magyarországon megmaradt legnagyobb németajkú közösségek. Jelenleg a Magyar Katolikus Egyháznak a cigányság pasztorációjával megbízott vezetője.

Udvardy György

Még esélyesebb a pécsi székre Udvardy György, esztergom-budapesti segédpüspök. 50 éves, hét éve szentelték püspökké. Határozott, korrekt, erős személyiség, ami előny a pécsi zavaros helyzet rendezéséhez. 1985-ben szentelték pappá, 1990-1993 közötti római tanulmányait követően hitoktatási felügyelővé nevezték ki. 2004-től az Országos Hitoktatási Bizottság elnöke. A Budapesti Főegyházmegyei Hivatal általános helynöke.

Bíró László

A legesélyesebb jelölt szerintünk Bíró László, a 60 éves tábori püspök. 1994-től tizennégy éven keresztül kalocsa-kecskeméti segédpüspök volt, 2008 végén bízták meg a magyar honvédség lelkipásztori szolgálatával. A népszerű püspök Szekszárdon született, itt is szentelték pappá 1974-ben. Ettől kezdve 20 éven át Pécsen szolgált, többek közt, mint Cserháti József megyéspüspök titkára. Segédpüspökként lett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családügyi Bizottságának elnöke 1994-től és 1995-től 2008-ig a Központi Papnevelő Intézet rektora. Életkora éppen ideális. Előnye, hogy kötődik is az egyházmegyéhez, és számos ismeretséggel rendelkezik, de távol volt az elmúlt idők eseményeitől.

Az új püspök kinevezésére azonban szerintünk még várni kell. A pápa Mayer Mihály felmentésével egyidőben Veres András szombathelyi püspököt nevezte ki pécsi apostoli kormányzóvá, aki él is a lehetőségeivel, és kemény kézzel fogott hozzá a helyzet rendezéséhez. Nem kizárt: megvárják, hogy elvégezze a nehezét, így az új püspök már az építkezésre fordíthatja energiáját.

 

ngd

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.