Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-12-08 19:45:00

Abortuszpártiaknak nem jár feloldozás

Keresztényüldözés Amerikában?

Egy amerikai katolikus bíboros szerint közel van az idő, amikor a hitvalló keresztényeket üldözni fogják az Egyesült Államokban. Hasonló figyelmeztetéssel élt nemrégiben XVI. Benedek pápa is.

Nem jellemző nyugati katolikus vezetőkre, hogy a világ erkölcstelenségét keményen ostorozzák, az pedig még kevésbé jellemző, hogy üldöztetéseket vizionáljanak. Most mégis ez történt, amikor Raymond Burke bíboros (képünkön), korábban La Crosse püspöke, majd 2004–2008 között St. Louis érseke, egyenesen azt mondta, hogy az USA „jó úton halad” a keresztények üldözése felé. A konzervatív főpap könnyedén el tudja képzelni, hogy hamarosan törvénytelenségnek fogják minősíteni, ha valaki a bibliai tanításokat hirdeti.

Egyházi kommentátorok nem felejtenek el rámutatni arra, hogy Burke szavait annál is fontosabb komolyan venni, mert a bíboros mára a Vatikán egyik legbefolyásosabb személyisége lett. No persze nem azért, mert rendszeresen frissülő facebookoldalát közel 3400-an lájkolják, hanem mert meglepően fiatalon futott be fényes egyházi karriert. Tavaly kreálták bíborossá, és ezzel az idén 63 éves főpap az egyik legfiatalabb kardinális lett. Mi több, Burke már három éve az Apostoli Szignatúra Legfelsőbb Bíróságának prefektusa, ami a katolikus egyházban elérhető egyik legmagasabb „pozíció”. Burke az első nem európai születésű katolikus főpap, aki betölti ezt a hivatalt.

Sokan annak tulajdonítják az utóbbi évek gyors előmenetelét, hogy Burke – XVI. Benedek pápához hasonlóan – meglehetősen konzervatív nézeteket vall, és az egyház megújulásának zálogaként gondol a hagyományos formák megerősítésére. Tudni lehet róla például, hogy igencsak kedveli a tradicionális, latin (tridenti rítus szerinti) misézést, amit éppen az aktuális pápa tett elfogadottabbá a katolikus egyház berkeiben. Burke 2007-ben a tridenti rítus szerint szentelt fel két tradicionalista papot – ilyesmire 40 éve nem volt példa a St. Louis-i székesegyházban.


Sheryl Crow-ellenes főpap


Burke ma már több befolyásos vatikáni grémiumban is helyet foglal, például abban is, amely az egyházjogot értelmezi a mai korban. Emiatt a mérsékelt katolikusok aggódnak is: Burke volt az ugyanis, aki 2004-ben kifejtette, hogy John Kerry elnökaspiráns és a demokrata katolikus politikusok nem részesülhetnek az eucharisztia szentségében, amennyiben nem határolódnak el pártjuknak az abortusszal kapcsolatos megengedő politikájától. Igaz, később már azt is kijelentette, hogy a lelkiismeretes katolikus szavazhat úgy demokrata politikusokra, hogy ezzel nem követ el halálos bűnt – már ha őszintén úgy érzi, van az abortusz kérdésénél éppen fontosabb ügy is.

Ilyenre azonban nem tudott példát felhozni. Következetessége sokakat meglepett, amikor azért mondott le egy kórház alapítványi kuratóriumának elnökségéről, mert az intézmény felkérte Sheryl Crow énekesnőt egy jótékonysági koncertre. Márpedig Crow arról is ismert, hogy nem örülne, ha betiltanák az abortuszt. Talán ismerősen hangzik a magyarországi fülekben, hogy egy 2008-as interjúban Burke az elnökválasztás előtt álló USA-ban felvetette annak lehetőségét, hogy a demokrata párt „a halál pártjává” változik az erkölcsi kérdések, különösen az abortusz tekintetében vallott nézetei miatt. Majd közölte, Barack Obamára egy katolikus sem szavazhatott tiszta lelkiismerettel.

E tekintetben kevéssé meglepő, hogy egy nemrégiben adott interjúban a főpap kifejti, amerikai hazafiként úgy látja, „a keresztény kultúra háborúban áll a népünkben meglehetősen erős szekularizációs kultúrával szemben.” Ezért aztán „döntően fontos, hogy a keresztények kiálljanak a természeti erkölcsi törvény mellett”, mert ha nem, akkor „a szekularizáció elpusztít minket”. Talán nem véletlen, hogy Burke bíboros üldöztetéseket vizionáló interjú alig egy héttel XVI. Benedek pápa hasonló megnyilatkozása után látott napvilágot. A katolikus egyház feje az amerikai püspököknek írt levelében kiemelte, hogy az Egyház legfontosabb feladata az evangélizáció és az emberek hitre térítése. Nem mellesleg a pápa azt is megjegyezte, hogy „a szekularizált kultúra akadályokat emel a keresztény hit és gyakorlat elé”, és a hívők bizony naponta szenvednek „a gyökerét vesztett társadalom ellenkezése, felkavaró kérdései és cinizmusa miatt”.

Sz. B.

A kép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Keresztényüldözés
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Újabb 178 keresztény vértanú
  • Ijesztő titkosszolgálat a keresztény egyház?
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Katolikus rendeket is diszkriminált a kormány
  • Munkatáborokra ítélik, vagy lemészárolják őket
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Egyre durvább világszerte a keresztényüldözés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.