Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-08-06 11:35:00

Manapság nem elég csupán a teológia elsajátítása

Jó pap holtig tanul: de mit?

Jogi szakokleveles lelkészképzést indít szeptembertől a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara.

Új típusú kihívások és feladatok várnak a lelkipásztorokra a gazdasági és társadalmi változások miatt. Számos település elöregszik, az értelmiség elköltözik, több helyen nincs jegyző, posta, iskola. A lelkipásztorok egyre többször találkoznak olyan feladatokkal, amelyhez jogi tájékozottság is szükséges. A lelkészeket gyakran próbára teszi egy-egy iskola, idősek otthona elindítása, pályázatok írása. A hivatalos iratok súlya alatt időnként megroggyan a dolgozóasztal, a papírhalom apadását pedig hátráltatja a bürokratikus nyelvezet is. A Károli jogi szakokleveles lelkészképzése segít eligazodni az ügyintézés útvesztőiben - írja a Károli egyetem ajánlója az újonnan indult szakról.

– A lelkészek feladata sokrétű – mondta el Szabó Gabriella, a Dunamelléki Református Egyházkerület tanulmányi titkára. A hagyományos lelkészi feladatok mellett el kell igazodniuk többek között az öröklési, családjogi, műemlékvédelmi kérdésekben is. A gyülekezeti tagok is egyre komolyabb kihívások elé állítják a lelkipásztorokat mindennapi ügyeik intézésénél, másrészt a helyi közigazgatásban betöltött szerepvállalásuk miatt jogi és igazgatásszervezői ismeretek is szükségessé válhatnak. Ebben is segíthet a Károli Gáspár Református Egyetem jogi szakokleveles lelkész szakirányú továbbképzés, amelyet idén is elindít a Károli Állam és Jogtudományi Kara.


Társadalmi folyamatok

– Manapság a lelkipásztor számára nem elégséges pusztán a teológia elsajátítása; ha valóban meg akarja szólítani az egyházközség tagjait, akkor ismernie és értenie kell a társadalomban lejátszódó folyamatokat – véli Antalóczy Péter, a Károli jogi karának dékánja. – Ezen kívül, mint a közösség képviselője számos esetben különböző hatóságok előtt kell eljárnia, pédául önkormányzat, műemlék felügyelet, és így tovább, ami sokszor a jogszabályok alapos ismeretét is megkívánja.

A református lelkipásztorok idén ismét jelentkezhetnek az egész országból a jogi szakokleveles lelkész szakirányú továbbképzésre a Károli Gáspár Református Egyetem Állam – és Jogtudománya Karára. A továbbképzésen megszerezhető szakképzettség neve: jogi szakokleveles lelkész.

A négyszemeszteres levelező továbbképzés szeptember 23-án kezdődik Budapesten. A képzés félévente hat alkalom, pénteken és szombaton. A részvétel feltététele: hitéleti képzési területen teológia szakon szerzett alapfokozat, vagy teológia, teológus-lelkész főiskolai szakon szerzett oklevél. Az oklevelet nemcsak az egyházban, hanem a közigazgatásban is elfogadják. Jelentkezési határidő: augusztus 22. A költségtérítés félévente 50 ezer forint. (A Dunamelléki Egyházkerület lelkipásztorai részére anyagi támogatást nyújt). Jelentkezni e-mailben, vagy a jelentkezési lap kitöltésével, postai úton lehet. A képzésről Szabó Gabriella tanulmányi titkár ad bővebb felvilágosítást. Telefon: 30/248-96-79, e-mail: szabog@raday28.hu

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.