Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-04-02 20:16:00

Fontosabb lehet a Holt-tengeri tekercseknél?

Izraeliek szerint hamisítvány a legrégibb keresztény irat

A Holt-tengeri tekercseknél is fontosabb felfedezés lehet az az ólomlevelekből álló „könyv”, ami kétezer év után került napvilágra.

Egy a mai Jordánia területén fekvő barlangban találtak rá a feltételezések szerinti legkorábbi keresztény szövegeket tartalmazó fémkönyvre, ami segíthet jobban megérteni a kereszténység kialakulásának történetét is. Igaz, a gyűrűkkel összefogott ólomkönyv darabjait már 2005 és 2007 között felfedezték Jordánia északi részén, egy völgyben. Akkor a folyó két urnatartót mosott ki, benne egy menóra képével díszített lappal. A leleteket aztán Izraelbe csempészték – legalábbis ezt állítja a jordániai kormány, amely most nagyon szeretné visszakapni a felbecsülhetetlen értékű történelmi forrást.

A jordániai főrégész, Zijad al-Szád szerint a könyveket Jézus követői készíthették az első század második felében, ezért akár még a holt-tengeri tekercseknél is fontosabbak lehetnek. A lelet érdekessége, hogy a hébert is tartalmazó, többnyire kódjelekből álló szövegeket ólomba öntötték, majd ólomgyűrűkkel összefogták. Ha valóban zsidó vagy keresztény eredetű a szöveg, akkor borítékolható a világszenzáció.


Zavaros eredet

A múlt-kor.hu tudósítása szerint Philip Davies, a Sheffieldi Egyetem professzora úgy nyilatkozott, hogy a keresztény eredetre utalhat a könyvön látható, Jeruzsálem szent városát ábrázoló térkép. „Az előtérben egy kereszt, mögötte Jézus sírja, majd a város falai. Ezek a falak a könyv többi lapjain is visszatérnek, s szinte bizonyos, hogy Jeruzsálemre utalnak. Ez egy keresztény keresztre feszítés” – adott magyarázatot az összefüggésekre Davies.

Hasonlóan lelkes a brit sajtó is. Amint az a hírekből kiderült, brit régészek tették a bejelentést, az újságok pedig már-már indianai jones-i jelzőkkel illették a kalandok útján felfedezett leletet. Egyesek úgy tudják, halálosan megfenyegették a tudósokat, akik életük kockáztatása árán akadályozták meg, hogy széttördeljék azt, és ekképpen srófolják fel a feketepiaci árát. Más szakértők viszont a brit kutatók vezetőjét, David Elkington egypiptológust kritizálták, és máris hamisítást emlegetnek. Megint mások a jordániai tudósok hozzáértését kérdőjelezték meg, szerintük ugyanis az fáj a közel-keleti országnak, hogy nincs „saját holt-tengeri tekercsük”, ezért most „csináltak egyet”.

Csak annyit tudni bizonyosan, hogy egy galileai beduin földműves birtokában van az értékes lelet, Hasszán Szajéda pedig állítólag egy jordániai beduintól szerezte azt. Szajéda azonban tagadja ezt, és állítja: nagyapja találta a könyvecskét. Így vagy úgy, az izraeli régészek szkeptikusak. Szerintük a galileai beduin néhány évente megpróbálja rájuk sózni a fémlapokat, amelyek az izraeliek szerint hamisítvány.


Sz. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.