Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-09-21 20:30:00

Németország keleti felén a lakosság többsége nincs megkeresztelve

Isten nélküli helyre látogat a pápa?

A hit sivatagába tett látogatásként értékelik az olasz Vatikán-szakértők XVI. Benedek csütörtökön kezdődő németországi útját.

"Ahol Isten van, ott a jövő" - XVI. Benedek a 2007-es (ausztriai útja során elmondott) mariazelli homíliájából kölcsönözte németországi látogatásának jelmondatát és ez foglalja össze a pápa 21. külföldi útjának lényegét.

A német egyházfő most nem a katolikus Bajorországba, a laikus Németországba megy - írta az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap Vatikán-szakértője. Németországra az öreg kontinens húzóerejeként tekintenek, de itt látjuk a keresztény hit leggyorsabb fogyatkozását - hangoztatta a szentszéki szóvivő a vatikáni televízió Dies Octava című műsorában. A szeptember 21-24-i német út témáját maga a pápa nevezte meg vasárnapi beszédében, amikor is az új evangelizációról beszélt, hangoztatva, hogy ennek legfontosabb eszköze a vocatio (hívás, hivatás, elhivatottság, tehetség).

A Zenit.org katolikus hírügynökség szerint XVI. Benedek arra a kérdésre keres választ, mennyire van még jelen Isten a mai német társadalomban. "Az emberek és a sajtó többsége számára tömegkommunikációs esemény lesz a Szentatya németországi útja, de nem az számít, mennyien lesznek jelen. Az számít, hogy a XVI. Benedeket hallgató emberek közül hány szívéhez jut el a pápai üzenet" - jelentette ki a Rómában élő Walter Brandmüller bíboros, a Pápai Történettudományi Bizottság nyugalmazott elnöke, a XVI. Benedeket Németországba kísérő vatikáni delegáció tagja.

Az olasz és nemzetközi vatikanisták szerkesztette Vatican Insidernek nyilatkozva Brandmüller arra emlékeztetett, hogy 1782-ben hasonló tömeg fogadta Ausztria utcáin a II. Józsefhez zarándokolt VI. Pius pápát is, aki hiába kérte a császár egyházellenes törvényeinek visszavonását. A pápa a hit sivatagába látogat - fogalmazott blogján Sandro Magister olasz Vatikán-szakértő, hangsúlyozva, hogy XVI. Benedek Európának az Istentől legmesszebbre esett területét keresi fel.

Kelet-Németországban, Észtországban és a Cseh Köztársaságban a legmagasabb a magukat ateistáknak vallók aránya és a lakosság többsége nincsen megkeresztelve. A német pápa Németországban kezdi a kihívást, hogy Európát újból kereszténnyé tegye - írta a L'Avvenire. Az olasz püspöki kar napilapja szerint a Karl Marx Stadtból lett Chemnitzben csak az itt élő olaszok járnak templomba.

Az olasz katolikus sajtó Andreas Püttman könyvét idézi az Isten nélküli német társadalomról, mely szerint a német katolikusok 38 százaléka még a karácsonyt sem tartja vallásos ünnepnek. Hideg zuhany a német katolikusoknak - kommentálta a római Il Messaggero Mauro Piacenza bíboros, a Papi Kongregáció prefektusának, a pápa közeli munkatársának szavait. A Zenit.org katolikus hírügynökségnek adott interjúban Piacenza határozottan cáfolta, hogy XVI. Benedek német látogatása alatt párbeszéd kezdődhet a papi cölibátus és a női papság kérdéséről. Ezek nem egyszerű törvények, ennél sokkal jelentősebb doktrinális kérdések - jelentette ki Piacenza.


mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Pápa
  • Milyen pénzügyi tárgyalást folytat Izrael a Vatikánnal?
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • A boldog pápa ereklyéi Magyarországon
  • A polgárjogok védelmét is kérte a pápa
  • Fogamzásgátlót apácáknak?
  • Nem fejezi be kubai útját a pápa
  • A csók miatt háborognak a keresztények
  • A pápa összefogásra buzdít a válságban
  • Feljelentették XVI. Benedek pápát
  • A korrupció ellen szólalt fel a pápa Beninben

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.