Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-06-23 09:00:00

Aggódnak a történelmi egyházak

Ismét a forr a levegő a Hit Gyülekezete körül

A nagyváradi római katolikus püspökség nem nézi jó szemmel, hogy a helyi Ady Központban szervez istentiszteleket a keresztény felekezet.

Az Ady Endre Kulturális Központot a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség által megpályázott pénzből építették és Tempfli József nyugalmazott megyés püspök szentelte fel. Itt tartja újabban istentiszteleteit a Hit Gyülekezet nagyváradi csoportja.

Fodor József, a püspökség vikáriusa a kronika.ro-nak nyilatkozva elmondta: levélben fogják felszólítani a központot működtető Mecénás Alapítványt (ami egyébként az RMDSZ-hez köthető), hogy a továbbiakban ne engedélyezze az összejöveteleket. Azt is elmondta, hogy a központ nem a Hit Gyülekezetének, hanem Ady Endre emlékének tiszteletére épült.


A pénz útja

Az Ady Endre Kulturális Központot a nagyváradi Mecénás Alapítvány és a római katolikus egyház közös pályázatán kapott pénzből építették fel. A 320 millió forintos összeget eredetileg a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek ítélte oda az Orbán- kormány, de ezt egy tollvonással annak az alapítványnak irányította át a kormányra kerülő Medgyessy-kabinet, amelynek a vezetője a Bihar megyei RMDSZ- szervezet elnöke, Kiss Sándor – írja a kronika.ro. 

A lap információi szerint a pénzből a reformátusok eredetileg Érdmindszenten, Ady szülőfalujában hoztak volna létre egyfajta zarándokhelyet, de a Mecénás Nagyváradon húzta fel a létesítményt. Az eredeti tervekkel ellentétben hotel, termálfürdő is épült volna a 320 millióból, de mindmáig csak az Ady Központ, vagy más néven Mecénás Terem valósult meg. A termet a megyei RMDSZ is használja: rendezvényeket, különböző eseményeket szerveznek oda, de nem ritka, hogy esküvőket, születésnapokat is rendeznek benne.

Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nagyváradi alelnöke szerint azért aggályos a terem bérbeadása, mert a Hit Gyülekezete élesen támadja a katolikus egyházat. Az EMI szerint az RMDSZ anyagi érdekek miatt támogatja a Hit Gyülekezetét, valamint azt is tudni vélik, hogy több tízezer euróval honorálnák az RMDSZ-nek, ha sikerülne még az egykori lovarda területét is megszerezni számukra. Arra a kérdésre, hogy kitől származik ez az információ, Csomortáni István, az EMI elnöke nem akarta felfedni az informátor kilétét.


Nincs titkos paktum

A Romániai Hit Gyülekezete (RHGY) több mint egy éve kötött bérleti szerződést a Mecénás Alapítvánnyal a nagyváradi Ady Endre Kulturális Központ használatáról – olvasható a Hit Gyülekezete sajtóosztályának az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében. Mint hozzáteszik: a szerződés mögött nem áll semmiféle politikai megállapodás vagy „titkos paktum".

Szűcs István lelkész, a RHGY alelnöke a közleményben hangsúlyozza, hogy politikai csatározásokban ezután sem kívánnak részt venni; közösségük egyetlen politikai párt vagy társadalmi szervezet mellett sem kötelezte el magát. Az RHGY konstruktív együttműködésre törekszik valamennyi erdélyi magyar egyházzal, és nem támad más vallási közösségeket. A felekezet közölte: céljük kizárólag az evangélium hirdetése és Jézus Krisztus képviselete.

– Aki a jót cselekszi, az Istentől van, aki a rosszat cselekszi, az nem látta Istent – idézett a kronika.ro-nak János evangéliumából Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke. Elmondta: türelemmel figyelik a gyülekezet, mert csak az Úr döntheti el, jó vagy rossz az, amit cselekszenek. Hozzátette: nem jó viszont, hogy az önmagát gyülekezetnek nevező közösség támadja a történelmi egyházakat.

 

-mi-/ MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.