Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-04-27 14:58:00

A pápa szíve is szóba került

II. János Pál vére ereklye lesz

A 2005-ben elhunyt II. János Páltól életének utolsó napjaiban vett vért mutatják majd be hivatalos ereklyeként a volt katolikus egyházfő vasárnapi boldoggá avatási szertartásán.

A Szentszék közlése szerint a legutolsó kórházi kezelés alkalmával II. János Páltól négy fiola vért vettek le, és azt a Vatikántól nem messze lévő Bambino Gesu kórház rendelkezésére bocsátották egy esetleges vérátömlesztéshez.

Két fiolát a pápa magántitkára, Stanislav Dziwisz, jelenleg Krakkó érseke őrzött meg. Másik kettő a kórházban maradt, ahol kegyes nővérek vigyáztak rá. Mindegyiket nemesfémekkel és kövekkel kirakott ereklyetartóba helyezték. Az egyik fiolát a boldoggá avatásra készülve vasárnap kiállítják a hívek elé.

„A fiolát egy krakkói templom oltárába építjük bele” – közölte Pjotr Sionko, a II. János Pál Központ szóvivője, hozzátéve, hogy az ötlet Stanislav Dziwisztől származik. Krakkó – ahol a pápa évtizedeket töltött – így szeretné megőrizni a Szentatya emlékét.

A II. János Pál Alapítvány weboldaláról kiderül, a pápa 2005-ös halála után lengyel hivatalos szervek reménykedtek abban, hogy a Szentatya szívét Lengyelországban temethetik el. Egyházi szervek azonban idejét múltnak tartották ezt a szokást. Dziwisz úgy nyilatkozott, hogy mindig ellenezte a test szétválasztását, de az ereklyék ilyen formáját elfogadhatónak tartja.

Május 1-jén zarándokok tízezreit várják a vatikáni Szent Péter térre, ahol XVI. Benedek pápa elvégzi II. János Pál boldoggá avatási szertartását. A lengyel származású katolikus egyházfő hosszú szenvedés után 2005. április 2-án, 84 éves korában hunyt el.

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.