Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-10-22 15:04:00

Két iskola és egy tér köszönti idehaza a lengyel pápát

II. János Pál mennyei születésnapjára emlékeznek

Idén május elsején iktatta a boldogok sorába elődjét XVI. Benedek pápa, aki akkor arról is döntött, hogy a katolikus egyház liturgikus naptárában október 22-e a zarándok pápa emléknapja.

A mai emléknap azért is érdekes, mert két magyar vonatkozású kanonizált személy között kapott helyet. Október 21. Boldog IV. Károly emléknapja, október 23. pedig a nándorfehérvári diadal egyik hősének, a déli végek pápai inkvizítorának, Kapisztrán Szent Jánosnak az ünnepe. A Vatikán általában a kanonizáltak esetében haláluk napját, az egyház tanítása szerint mennyei születésnapjukat szokta megadni liturgikus ünnepükként, de ettől el is lehet térni. II. János Pál esetében pápai szolgálatának kezdetét határozták meg emléknapjaként, ami október 22-ére esett 1978-ban.

A boldogok és a szentek között nyilvános tiszteletüket illetően fokozati eltérés van. A szentek napjáról az egész világegyházban mindenhol megemlékeznek, a boldogok esetében azonban általában a boldoggá avatást elindító egyházmegyére szorítkozik a köztelező tisztelet és megemlékezés. A kanonizációs perek elindítására pedig azok az egyházmegyék az illetékesek, ahol az illető személy született vagy tevékenykedett. Így II. János Pál estében a krakkói és a római egyházmegyék azok, ahol II. János Pál liturgikus ünnepe ki lett hirdetve. A világ többi egyházmegyéjében – van belőle több ezer – fakultatív a megemlékezés.

A püspökségek és szerzetesrendek felvehetik liturgikus naptárjukba II. János Pál pápa emléknapját, de ehhez az Istentiszteleti Kongregáció jóváhagyására van szükség. Ott, ahol II. János Pál emléknapja bekerül a saját liturgikus naptárba, szabadon lehet tiszteletére templomot is szentelni. A római egyházmegye Boldog II. János Pál napjára ifjúsági zarándoklatot hirdetett „Róma II. János Pállal zarándokol” mottóval.

– A nagy pápa szerette a fiatalokat, bátorította őket Krisztus követésére, a hit örömteli megélésére. XVI. Benedek pápa azzal, hogy az oltár szentségére emelte elődjét, a keresztény és papi élet példájaként állította őt mindenki, de főként a római egyház elé, melyet annyira szeretett és püspökként szolgált. Bízom benne, hogy a madridi világtalálkozó rendkívüli élménye után, ahol az egyház megmutatta fiatal arcát, Rómát is meglepheti annak a sok fiatalnak az öröme és lelkesedése, akik mélyrehatóan meg akarják élni hitüket – nyilatkozta Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke.

Ha idehaza nincs is különösebb megemlékezés II. János Pál pápáról, október 22-én illik megemlíteni, hogy az év folyamán két iskola is felvette a lengyel pápa nevét. Az egyik Ózdon, a másik Bátonyterenyén, valamint a rossz emlékű pesti Köztársaság tér is nevet változtatott néhány hónappal ezelőtt. Az 1956-os forradalom fiatal hőseit tisztelő és imáiba foglaló Karol Wojtyla emlékére II. János Pál nevét vette fel az egykori MSZMP-, illetve MDP-székházról elhíresült közterület.

 

Szerdahelyi Csongor

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Pápa
  • Milyen pénzügyi tárgyalást folytat Izrael a Vatikánnal?
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • A boldog pápa ereklyéi Magyarországon
  • A polgárjogok védelmét is kérte a pápa
  • Fogamzásgátlót apácáknak?
  • Nem fejezi be kubai útját a pápa
  • A csók miatt háborognak a keresztények
  • A pápa összefogásra buzdít a válságban
  • Feljelentették XVI. Benedek pápát
  • A korrupció ellen szólalt fel a pápa Beninben

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.