Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2012-01-14 08:00:00

Hozhat-e valódi közeledést az ökumenikus imahét?

Így változunk meg mindnyájan

A hónap végén indul és nyolc napon át tart a magyarországi egyházak egyik legnagyobb közös rendezvénye: az ökumenikus imahét, közölte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT). Formális vagy lényegi egységtörekvések a háttérben?

Budapesten a Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros és Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke közös istentisztelettel indítja el a 2012-es ökumenikus imahetet, amin a szervezést vállaló MEÖT tagegyházainak püspökei, valamint vezető lelkipásztorai végeznek szolgálatot. A helyszín különösen is érdekes, hiszen a katolikus egyház nem is tagja az ökumenikus tanácsnak, csupán „együttműködő szervezetként” szemléli az egységtörekvéseket – éppen ezért fontos a hivatalos, katolikus közeg a nyitáshoz.


Megszüntetni a versengést


Az idei imahét bibliai mottója: „mindnyájan el fogunk változni a mi Urunk Jézus Krisztus győzelme által”. A Pál apostol korinthusiakhoz írt első levele részletének jelentése a szervezők szerint a keresztény hit átalakító erejéről szól, különös tekintettel az egyháznak mint Krisztus testének látható egységéért való imádságunkra.

A MEÖT hivatalos közleményében állítja: „lehet, hogy az egység, amiért imádkozunk, egyházi életünk megszokott formáinak megújítását teszi szükségessé. Az ilyen egység nem csak a barátkozás és együttműködés kényelmes formája. Azt kéri tőlünk, hogy függesszük fel a köztünk lévő versengést. Meg kell nyílnunk egymás felé, fel kell ajánlanunk ajándékainkat egymásnak, és tudnunk kell elfogadni.” Az idei ökumenikus imahét istentiszteleti rendje Lengyelországból érkezik a világszerte ünneplőkhöz. A liturgiát egy ökumenikus csoport állította össze.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, azon először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és kizárólag az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. Az imahét előkészítő anyagát a Keresztények Egységét Előmozdító Pápai Tanács és az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága közösen állíttatja össze. Az ökumenikus imahétre 1968 óta készítenek imafüzeteket, amelyeket elküldenek a világ minden tájára, hogy a helyi nyelvekre lefordítsák őket.

 

-mi-/mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.