Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-08-05 08:00:00

Ahol már a pápa is „persona non grata”

Hadat üzentek az írek Vatikánnak

Sosem lesz már ugyanaz Vatikán pozíciója az ír közéletben, mint korábban: az egész ország szembefordult a pedofil katolikus intézményeket takargató Szentszékkel. Írországi lapok szekularizációt emlegetnek.

Megdöbbentően fanyar antiklerikális nézeteikről tettek tanúbizonyságot írek a The Telegraph oldalain: a nemrég még hithű katolikus elköteleződéséről híres nemzetet a római pápa leghűbb szövetségeseként tartották számon. A napokban azonban az egyik újság címoldalán XVI. Benedek teljes díszben, mint „persona non grata” lett a gúny tárgya.

A Telegraph beszámol róla: a rádiók tele vannak keserű megjegyzéssel, és támogatják a taoiseach (miniszterelnök gael-ül – a szerk.), Enda Kenny akcióját, aki szembement az írek szemében szégyenletessé vált Vatikánnal. A kormányfő javasolta a pedofil-ügyekben érintett kolostorok feloszlatását, valamint a kormányzat kiutasította a pápai nunciust és megszakította a diplomáciai jellegű kapcsolatokat a Szentszékkel. Ezen a héten a pápa visszahívja követét, ezzel Írország és Róma között az államközi kapcsolatok a legkisebb mértékűre zsugorodnak.

A botrány hátterében természetesen az egyre több nyilvánosságra kerülő katolikus intézményekkel kapcsolatos szexuális visszaélések állnak. A kormányzat igazságügyi minisztere, Alan Shatter egy olyan törvényjavaslattal állt elő, ami arra kötelezheti a katolikus papokat, hogy nyilvánosságra hozzák a pedofíliával kapcsolatos „intézményi titkokat”. Aki ezt elmulasztja, öt éves börtönbüntetésre számíthat.

A tradicionálisan katolikus ír közéletben úgy tűnik, túlzottá vált a római egyház hatalma, ami elbizakodottá tette a papságot. A botrányok így igazi, ádáz anti-klerikális hangulatot gerjesztettek országszerte. Persze ezzel a folyamattal nem lehetett elégedett a Vatikán, a Szentszék „meglepetéssel és csalódással” reagált a kormányzat elszámoltatást sürgető kommunikációjára. Az elszigetelődés folyamatát az ír lapok a brit birodalom és gyarmatainak széteséséhez hasonlítják.

A közhangulat ma egyértelmű: minél hamarabb eltávolítani a katolikus egyház elemeit a közélet minden pontjáról, ezt a szekularizációt sürgetők malmára hajtják a vizet. Formálisan persze külön áll az állam és az egyház, az ír alkotmány ugyan megemlíti Isten nevét, de sehol nem nevezi meg a katolikus egyházat. Megerősíti a vallásokkal kapcsolatos mindennemű diszkrimináció elvetését, illetve leszögezi: az állami döntések semmiféle vallási befolyás alatt nem állhatnak.

Az ír napilapok felvetik a lehetőségét: a botrányok eredményeképp az egykor katolikus Írország a szekularizációt tekintve hasonlóvá válhat Franciaországhoz. A római egyház pozíciója már sosem lehet ugyanaz, mint volt. Továbbra is a hit és a közösség áll majd a középpontban, Vatikán pedig lassan a feledésbe merül – állítják az ír lapok.

 

The Telegraph/ -mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.