Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-06-23 10:00:00

I. János Pál személyi igazolványát árverezték el az eBayen

Gyanús körülmények között halt meg az egyházfő

I. János Pál pápa személyi igazolványát bocsátották árverésre az eBay internetes portálon. A gyanús körülmények között elhunyt pápa irataiért befolyt összeg célja missziós.

Az 1978-ban elhunyt I. János Pál pápa személyi okmányáért az internetes aukciós portálon kedden befolyt összeget missziós célokra fordítják – közölte az Il Gazzettino olasz napilap. Az okmány abból az időből származik, amikor Albino Luciani még velencei pátriárka volt – az előtt, hogy rövid időre egyházfővé választották VI. Pál és II. János Pál hosszú pápasága között (1978. augusztus 26. - 1978. szeptember 28.)

Luciani pápasága mindössze 33 napig tartott, egyike volt azoknak az egyházfőknek, akik a történelem során csak igen korlátozott ideig ültek Szent Péter trónján. Egyszerű, közvetlen és derűs személyisége miatt azonnal óriási népszerűségre tett szert, ezért a köznyelv elnevezte „mosolygós pápának". I. János Pál pápa rejtélyes körülmények között halt meg. A hivatalos közlemény szerint halálát szívelégtelenség (szívinfarktus) okozta. A pápák holttestét nem boncolják fel, így ez a hivatalos közlemény csak a tapasztalt tünetek alapján született. A pápa testét halála után egy nappal helyezték el örök nyugalomra a Szent Péter Bazilika grottájában.

 
A „mosolygós pápa"

Halálának körülményeiről azóta is spekulációk folynak, egyesek szerint megmérgezték, mert nyilvánosságra akarta hozni a vatikáni bank botrányában érintett bíborosok nevét, mások szerint azért, mert az adminisztrációban akart jelentős változásokat bevezetni, és fel akarta számolni a vatikáni korrupciót, valamint meg akarta törni egyes bíborosok hatalmát.

Az Il Gazzettino tudomása szerint a személyi igazolvány, amelyet egy hozzá közel álló főpap bocsátott érverésre jótékonysági célból, 5200 euróért (1,4 millió forintért) kelt el az internetes liciten. Az öszeget humanitárius célokra fordítják.

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.