Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-01-31 13:49:00

A pápa megáldotta a közösségi oldalakat

Facebook: a magyar egyházakat nem lájkolják

Az Egyesült Államokban és több nyugat-európai államban aktív lélekhalászásra is használják az internetes közösségi oldalakat. Magyarországon e téren még van hova fejlődni.

 „Elmenvén e széles világhálóra, hirdessétek az evangyéliomot minden teremtésnek” – mondhatta volna az Úr Márk evangéliumának 16. fejezetében. Tudjuk, nem ezt mondta, mégis, egy friss amerikai felmérés szerint egyre több egyház és gyülekezet ennek szellemében jár el. A LifeWay Research által több mint ezer protestáns gyülekezetben készült kutatás alapján tudható: az újvilági közösségek legszívesebben a Facebookon építik egymás hitét és hintik az evangélium magjait – a megkérdezett gyülekezetek 47 százaléka buzgón fészbukozik.


Megagyülekezetek előnyben


A hívek előszeretettel tartják egymással a kapcsolatot speciális, a gyülekezet menedzselését elősegítő szoftverek segítségével is, ám a MySpace-en keresztül kevésbé terjedhet az áldás, azt ugyanis csupán a közösségek három százaléka használja. Nem váltották be eddig a szép reményeket a gyülekezeti igényekre szabott Cobblestone, Unifyer nevezetű hálózati megoldások sem, legalábbis erre látszik utalni, hogy az amerikai protestánsok alig egy-két százaléka épít rájuk.

A felmérésből az is kiderült, hogy a megagyülekezetek sokkal inkább támaszkodnak a Facebookra, mint a kisebb közösségek. A félezer főnél nagyobb látogatottságú gyülik 81 százaléka van jelen az említett közösségi portálon, ám az ötven főnél kisebb közösségeknek csupán 27 százaléka teszi ezt. Az sem okozhat senkinek meglepetést, hogy a nagyvárosi gyülekezetek inkább jelen vannak az interneten, mint a kisvárosi vagy falusi egyházi szerveződések. A gyülekezetek negyven százaléka semmilyen netes közösségi eszközzel sem él. Egy korábbi kutatás arra is rámutatott, hogy a lelkészek közül sokan személyesen is jelen vannak a kibertérben. A lelkipásztorok közel fele fészbukol, 16 százalékuk blogol is, míg hat százalékuk a twittert is rendszeresen használja.


Üdvözlégy a neten!


Nem csak a protestánsok aktívak a világhálón. Néhány napja XVI. Benedek pápa kiváló lelkipásztori eszköznek nevezte a közösségi oldalakat, miközben felhívta a figyelmet az elszemélytelenedés veszélyére is. A katolikus egyházfő nem mellesleg áldását is adta a netes közösségi oldalakra, korábban pedig blogolásra biztatta a papokat. Akkoriban úgy nyilatkozott, hogy „az evangélium hirdetése az új média segítségével nem csupán azt jelenti, hogy vallásos tartalmakat illesztünk be a médiaplatformokba, hanem állandó tanúságtételt is jelent a virtuális profilban, (…) a tetszés kinyilvánításában és az ítélethozatalban”. Vagyis nem elég kegyes dolgokat, briliáns igehirdetéseket feltölteni a netre, az is sokat elárul a hitünk mélységéről, milyen hangnemben, és milyen értékek iránt elkötelezetten éljük meg virtuális életünket.


A magyar oldal

Magyarországon még van hova fejlődni a gyülekezeteknek – már ami a közösségi médiában való aktív jelenlétet illeti. Gyorskeresésünk eredményeképpen kiderült, a Magyar Református Egyház nevezetű csoportnak csupán 169 tagja van a Facebookon, s a Magyar Katolikus Egyház sem lehet büszke arra, hogy csak 320-an csatlakoztak hozzá a Facebookon. Ezzel szemben a Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulásnak 616 ismerőse van, s a Magyarországi Evangélikus Egyház 842 embernek tetszik. A Magyarországi Baptista Egyház 223 taggal bír, míg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének 2118 tagja van. A Hit Gyülekezetét 1115 ismerős jelölte be.

Meglehet, néhányan szégyellik nyilvánosan közhírré tenni gyülekezeti kötődésüket. Erre utalhat, hogy a Cipősdoboz Akció – Baptista Szeretetszolgálat oldal 3525 embernek tetszik, vagyis amikor nem az egyházról, hanem valamilyen jótékony célról van szó, azt az emberek bátran lájkolják. A kötődéseket, amennyiben azok politikai jellegűek, sokan bátrabban vállalják. Orbán Viktornak jelenleg 63,470 rajongója van, a számos hozzászólásból, áldáskívánásból pedig kitűnik, sok keresztény ezen az oldalon nem fél kinyilvánítani a hitét.

Sz. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Facebook
  • Ki ölte meg Jézust?
  • Íme 2011 győztes műholdfelvétele
  • India nem tűri tovább a vallásellenességet
  • Orbán Viktor újévi köszöntője a Faceboookon
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Kütyük nélküli világ: lehetséges?
  • Az SMS javíthatja a helyesírást
  • Szembemennek a hatalommal az orosz tüntetők
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Disznót vág lemondása előtt az államtitkár

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.