Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2010-10-29 18:02:00

A lengyel alkotás magasabb lesz a riói Megváltónál

Épül a világ legnagyobb Jézus-szobra

A 36 méter magas szerkezet a nyugat-lengyelországi városka 16 méteres dombjára épül. Maga a szoboralak 33 méter magas, megkoronázva egy 3 méteres fém töviskoronával.

A lengyel kisváros, Swiebodzin fölé tornyosuló óriás Jézus-szobor építése miatt megosztott lengyel katolikus hívők megalomániával vádolják egyházuk vezetőit. A lengyelek egy része büszkén, míg mások gúnyosan szemlélik a készülő műalkotást, sok gyakorló katolikus az építkezés leállításra szólította fel az egyházat.

Az építkezés vezetőjét többször megfenyegették, akadt, aki az autójába hajított féltéglával adott nyomatékot nemtetszésének.

A helyi pap, Sylwester Zawadski által vezetett támogatócsoport reméli, hogy az elkészült szobor olyan nagy számban vonzza majd a zarándokokat az egész országból, hogy segíti a település gazdasági fellendülését, elősegítve ezzel a felzárkózást. Így egy „második Czestochowává” válhatna Swiebodzin - utalt ezzel az ország leghíresebb zarándokhelyére, amely a legendás Fekete Madonnának köszönheti népszerűségét.

A mintegy 400 tonnás szobor 5 éve készül. Zawadski atya eredetileg egy kis kerti szobrot szeretett volna, ám híveivel az időközben megnövekedett ambíciók hatására grandiózus terveket kezdtek szőni.

A szobor befejezését számos veszély fenyegeti. Miközben az egyik munkás a szobor fejét próbálta a helyére illeszteni, az egyik daru összeomlott. A fej zuhanás közben összezúzta a munkás lábát, s ezt az eseményt a kételkedők Isten nemtetszéseként értékelték. Majd az isteni rosszallást újra emlegetni kezdték, amikor Zawadski atya szívrohamot kapott.

Az építési szakértők amiatt is aggodalmukat fejezték ki, hogy a szobor alapzata - amelynek munkálatait még a végleges jóváhagyás előtt kezdték meg - nem elég mély, hogy garantálja a szobor biztonságát. „Maximum 20 évet adunk a szobornak, mielőtt szétesik” - nyilatkozta a lengyel médiának az egyik építési szakértő.

Zawadski atyát azzal is vádolják, hogy nevetségesen alacsony béreket fizet a munkásoknak, elvárva tőlük, hogy szinte a semmiért végezzék el a munkát, pusztán hitük kifejezéseként, sőt, a a vádak szerint a helyi börtön igazgatójával is sikerült olyan egyezséget kötnie, hogy a börtönlakókat is kirendelték az építkezésre dolgozni.

A helyi lap, a Gazeta Swiebodzinska újságírója Waldemar Roszczuk, tiltakozóakciót szervezett az építkezés ellen, amelyet a kommunista korszak gigantikus műemlékeihez hasonlított, és amelyek régen uralták tereket.

„Ez a szobor egy szörnyeteg, aminek semmi köze a keresztény tanításokhoz”, szögezte le, majd így folytatta: „Ez a szobor csupán bennünket tesz nevetségessé az egész ország előtt.”
 

(Forrás: The Guardian) 

Fülöp Viktória

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.