Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-08 08:00:00

Obamát sokan muszlimnak gondolják

Csak keresztény elnöke lehet Amerikának?

Korábban elképzelhetetlen volt Amerikában, hogy az állam élén egy fekete bőrű ember álljon. Mára mindez megváltozott. De mi a helyzet a jelölt hitével?

Obama elnökké választása rácáfolt sok amerikai elképzelésére, miszerint fekete elnöke nem lehet az Államoknak. Véleményük szerint „egy, a kirekesztés megaláztatásait átélt ember nem lehet alkalmas ilyen pozícióra”. Mára azonban mindez mit sem számít. Manapság a jelölt hite sokkal inkább meghatározza megítélését. (Lehet-e mormon elnöke az Egyesült Államoknak?)

Obama középső neve Hussein, ami  sokak szerint muzulmán hitre utal, és amiért rengeteg támadás éri. Keli Goff erről a jelenségről ír könyvet. Különböző politikusok helyzetéről, akik vallási hovatartozásuk miatt kerültek hátrányos vagy éppen előnyös helyzetbe. Eredeti regényének főszereplője fiktív, de határozottan „Obama jellegű” főszereplőről szólt volna, akit származása miatt érnek kellemetlenségek. Azonban az ügynökével konzultálva és saját tapasztalatait vizsgálva, arra a következtetésre jutott, hogy érdemesebb inkább a főhős hite által okozott nehézségeket bemutatni, egy szórakoztató, könnyed regény formájában.

Goff több politikus példáját is említi. Például Joe Lieberman szenátort, aki a 2000-es választásokon a demokrata Al Gore alelnökjelöltje volt, majd a 2008-as megmérettetésen a republikánus McCain alelnökjelöltje lett volna, azonban Obama szenátori teljesítményének bírálata komoly konfliktusba keverte. Továbbá pályafutása során többször érték támadások zsidó vallása miatt. A bírálói szemére vetették, hogy péntek naplementétől vasárnap napfelkeltééig nem dolgozik, ami visszaveti munkáját.

Az írónő szintén példaként hozza J.F.Kennedy elnököt, aki az egyetlen római katolikus elnök volt Amerikában. (Aki a faji megkülönböztetés eltörléséért küzdött elnökként is. a szerk.)
Mint említi: Obamát a legtöbb vád apja származása és ezen keresztül a középső neve révén érte,  sokan muszlimnak gondolják és nem tartják alkalmasnak az elnöki posztra. Obama azonban nem kapott vallásos nevelést és csupán felnőtt korában csatlakozott egy keresztény felekezethez.

Az írónő mind a könyvvel, mind egyéb tevékenységeivel azt a célt szeretné elérni, hogy a vallási identitáson alapuló előítélet is elhomályosodjon a közéletben.


Kotulics Mónika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.