Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-09-09 21:30:00

Zsengellér József: kényes ügyek mindig vannak

Botrányok a Károlin: válságban a teológusképzés?

A napokban veszi át a dékáni teendőket Zsengellér József, akit a Károli Egyetem körüli botrányokról is kérdeztünk.

– Sokan a teológusképzés válságáról beszélnek: vannak egyáltalán még jelentkezők a Hittudományi Karra?

– A KRE HTK lelkész szakára idén 38-an jelentkeztek, ebből 26-ot vettünk fel. A nappali vallástanár szakra nem jelentkezett senki (a kétszakosság kötelező megszűntetése „halálra ítélte” ezt a szakot), a levelező vallástanár MA, illetve protestáns teológus szakokra 4-6 fő, de ezekre a szakokra még pótfelvételit hirdettünk meg. A lelkész szakra csak reformátusok jöhetnek, a többi szakra más protestáns felekezetekből is várunk hallgatókat. Az új tanévet összesen 92 nappali tagozatos lelkész, 11 MA levelező vallástanár és 9 protestáns teológus szakos hallgató kezdi meg. A hittudományi doktori iskolánkban 28 hallgató lesz szeptembertől.

– Ez biztató, pláne, hogy számos kényes üggyel kell megbirkóznia. A sajtóban sokan megírták, hogy a korábbi rektor, Szűcs Ferenc amiatt távozott az egyetem éléről, mert bebizonyosodott és nyilvánosságra is került állambiztonsági érintettsége.

– Kényes ügyek mindig vannak, és lesznek is, ugyanakkor a médiumok általában nem az igazságra, hanem a szenzációra kíváncsiak. Így kerülhette el a figyelmet az is, hogy Szűcs Ferenc sem korábbi állambiztonsági érintettsége kitudódása miatt került el a rektori székből, hanem még hónapokkal ennek nyilvánosságra hozatala előtt (a fenntartóval való kapcsolatának megromlása miatt). Úgy gondolom, minden ilyen ügynek megvan a maga kezelési menete, Igyekezni fogok betartani ezt a folyamatot és keresni az igazságot.

– Úgy tudni, korábban felmerült rektorként is az ön neve. Az egyetem gondolta meg magát, vagy ön lépett vissza, miután a Magyar Akkreditációs Bizottság bezárta az irodalomtudományi és a jogi doktori iskolát, sőt, egy korábbi rektor, Tenke Sándor ellen büntetőper indult hűtlen kezelés és 54 rendbeli magánokirat-hamisítás gyanúja miatt?

– Valóban néhány éve, az akkori eredménytelen rektori pályázatot követően többen kapacitáltak, és bennem is felvetődött a rektori tiszt ellátásának gondolata. Azóta sokat változott az egyetem is. Nem feltétlenül előnyére. De nem a megoldatlan ügyek, vagy problémák miatt nem pályáztam legutóbb. Hanem, egyrészt kialakult egy összeszokott team a rektori hivatalban, másrészt a Hittudományi Karon többen megkerestek, hogy vállaljam el a dékáni feladatot, ami most, úgy érzem, közelebb áll hozzám.

– Nyolc évvel ezelőtt részben homoszexuális viselkedése miatt zártak ki egy diákot a karról. Tanulhatnak az egyetemen homoszexuális fiatalok, vagy ne is próbáljanak felvételizni?

– Az egyházak önálló szervezeti és működési szabályzattal (hitvallások és egyházi törvények) rendelkező szervezetek. Mint minden ilyen szervezet, önkéntes alapú, vagyis aki tag akar lenni, annak el kell fogadnia az SZMSZ-t. A Magyarországi Református Egyház nem alkalmaz lelkészként homoszexuálisokat. A Károli Egyetem nem hitéleti szakjai vallási és nemi hovatartozástól függetlenül vesznek fel hallgatókat.

– Az interneten több blogon is elérhetőek az úgymond „Károlis botrányok”. Ezeket a honlapokat több ezren olvasták már el. Kíván esetleg nyilvánosan is foglalkozni az abban tárgyalt ügyekkel?

– A blogokkal kapcsolatban két nagyon szomorú dolgot kell megállapítani. Egyrészt nagyon szomorú az, hogy voltak és vannak olyan történések az egyetemen, melyek ilyen témájú blogokat életre hívtak. Ugyanakkor az is nagyon szomorú, hogy a blogszerkesztők és a kommentelők java része a keresztyén gondolkodástól és szóhasználattól igen távol állnak. Nem gondolom, hogy bármilyen probléma megoldása az lenne, hogy másokat, valós és vélt sérelmeink, szimpátiánk és unszimpátiánk alapján, a névtelenség fedezéke mögül sértegessünk. Ehhez még akkor sincs jogunk, ha igazunk van. Főleg pedig azért, mert a felkerülő információk töredéke felel meg a teljes valóságnak. És egy-egy féligazság vagy félreértelmezett mondat alapján nemhogy élőket, de már elhunytakat is belerángatnak az értelmiségiekhez sem méltó hangnemű párbeszédbe. Én magam is kaptam már épp elég pofont ettől az intézménytől, mégsem hiszem, hogy a kompenzálásra ez a célravezető, és akár az egyén, akár az egyetem, akár az egyház javát szolgáló út. Természetesen a felvetett problémákkal foglalkozni kell, de nem azért, mert megjelentek a blogon.

– Milyen kihívásokkal kell szembenézni dékánként? Nem tart attól, hogy az általános botrányok árnyéka erre a karra is vetül?

– Már nem csak árnyékról beszélhetünk, vastagon kentek már a Hittudományi Karra is mindenfélét. Jelenleg a legfontosabb feladat a nyugdíjba menő oktatókkal megüresedő helyek jó feltöltése. A meglévő ígéretes fiatal kollégák mellé tapasztalt és kipróbált szakemberekre van szükség. Az ő kiválasztásuk jelenti a közeljövő legsürgetőbb feladatát. A kreditrendszer és a bolognai szisztéma bevezetésének eddigi tapasztalatai szükségessé teszik az oktatás formájának és tartalmának újragondolását. A korábbi eseti kiigazítások nem vezettek eredményre, így komolyabb átalakításra van szükség. Jelentős fejlesztésre váró terület a kutatás. Jóllehet a HTK alapvető profilja a lelkészképzés, az egyetemi rendszerben szükséges és elvárt a kutatás és a folyamatos publikálás. A tehetséges hallgatók, doktoranduszok és külsős szakemberek bevonásával a meglévők mellé további aktív kutatócsoportokat lehetne létrehozni, melyek az eddigi kutatásoknak szervezettebb kereteket, tágabb teret és nagyobb nyilvánosságot is biztosíthatnának.

 

Szirkon Berta

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Misszió
  • Örökimádás: szerzetesek világnapja
  • Nagymama, olyan börtönszagod van!
  • A cigányokról és a muzulmánokról is tárgyalnak az egyházak
  • Több ezer indián tért meg nemrég
  • Mi az a bibliodráma?
  • Megrázó videó: kilakoltatott család
  • Japán misszió: az újév fontosabb, mint a karácsony
  • Remélem, nincs pokol, mert az szívás – fiatalok a vallásról
  • A kereszténység nem dícsőíti a szenvedést
  • Clinton megköszönte a baptistáknak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.