Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-21 08:00:00

A csalókat azért alaposan kiszűrik

Bevándorló lelkészeket várnak Új-Zélandon

Új-Zéland a könnyített bevándorlás-politikában látja a megoldást a szigetországban egyre égetőbb lelkész-, pap-, rabbi- és szerzeteshiányra.

Az Új-Zéland törvényhozása által újonnan elfogadott bevándorlási jogszabályok jelentősen megkönnyítik a papok, lelkészek, rabbik és buddhista szerzetesek letelepedését – adta tudtul Jonathan Coleman bevándorlási miniszter. Az ideiglenes vízum megújítása a vallási területen dolgozók számára a korábbinál sokkal nagyobb szabadságjogokat biztosít: a frissen belépők négy évre kapják meg a tartózkodási lehetőséget, ezt követően véglegesített engedélyt igényelhetnek.

– Ez a könnyítés igazi változásokat hoz az ország életébe, szabad utat ad a vallási szakemberek számára – mondta a miniszter, aki hozzátette: az utóbbi időben 71, változásokat igénylő beadvány érkezett a kormányzathoz a buddhista, keresztény és zsidó szervezetektől. A kérvények elsősorban a vallási dolgozók hiányáról számoltak be.

A miniszter rámutatott: a folyamatos bevándorlások eredményeképp Új-Zéland egyre sokszínűbbé válik, ezért egyre szélesebb a lelki vezetés iránti kereslet. Az eddigi bevándorlási politika nem különböztette meg a „vallási munkát”, így ezzel nem is járhatott a végleges letelepedési lehetőség. Így több vallási közösség is hosszú távon megoldhatatlannak tűnő lelkész-problémával került szembe, legtöbb esetben a jogi problémák miatt nem biztosították a vallási szervezetek alkalmazottainak fizetését. Ez például súlyos problémát jelentett a katolikus egyház lelkészei számára, így az új törvények biztosítékai nagy megkönnyebbülést hoznak a katolikusoknak is.

Mindemellett gondoskodnak a könnyítéssel kapcsolatos visszaélések elkerüléséről is, hiszen a vallási szakemberként regisztrálóknak számos kritériumot kell majd teljesíteniük, többek között egy vallási szervezet szponzorálását is igazolniuk kell.

 

stuff.co.nz/ Illyés Szabolcs 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.