Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-09-21 21:30:00

Egyáltalán Máté volt-e Máté?

Bankárok és biztonsági őrök védőszentje

A katolikusok a könyvelők, bankárok, pénzügyőrök, sőt biztonsági emberek védőszentjének is tartják Máté evangélistát, akinek emléknapját ma ünnepli az egyház.

A néphit szerint Szent Máté napján kezdődik az őszi búzavetés és a rossz, viharos idő – a XI. századtól ez a nap Jézus tanítványának, Szent Máté evangélistának és apostolnak, a könyvelők, az adószedők, a bankárok, a pénzügyőrök, a biztonsági emberek védőszentjének az ünnepe.


Az adószedő


Az életéről nem sokat tudunk, leszámítva azokat az epizódokat, amelyeket a Bibliából ismerünk, csupán legendák maradtak róla. Vélhetően Galileában született és Kapernaumban a rómaiak szolgálatában állt, mint adóbérlő, aki a rómaiaknak előre megfizette a rábízott kerület adó-általányát, majd a katonák fellépését kihasználva annyira sarcolta a népet, amennyire csak tudta. Ezeket az adószedőket a zsidók mindenkinél bűnösebbnek tartották. Jézus működésének, igehirdetésének második évében a Mesterhez csatlakozott, majd Jézus halála és feltámadása után az első között lehetett, aki lejegyezte a cselekedeteit.

Miután az apostolok szétszéledtek, Máté a hagyomány szerint Etiópiába ment, ahol az evangéliumot terjesztette. Itt vértanúságot szenvedett: az egyik legenda szerint leszúrták, a másik szerint pedig elégették, bár egy olyan változat is ismert, amely szerint halálra kínozták. Máté eredeti neve Lévi volt, ami arra utal, hogy ősei az eltűnt zsidó törzsből származhattak.


Az evangélista

Miként a többi, Máté evangéliuma sem maradt fenn eredeti formában, az eredeti kézirat nem ismert. Bizonyos hivatkozások utalnak arra, hogy héber nyelven írta a művét – bár egyes tudósok az arámi nyelvet valószínűbbnek tartják –amelyet az első évszázadokban a caesareai könyvtárban őrizték. A korábbi feltételezések szerint Kr.u. 50 körül, vélhetően Antiochiában íródhatott a Máté-féle Evangélium, egyes szakemberek pedig Kr.u. 41-re datálják a keletkezését. Az bizonytalan azonban, hogy az eredetileg héber nyelven íródott Evangéliumot Máté írta-e át görög nyelvre, vagy inkább a tanítványai közül valaki.

Annak ellenére, hogy Máté az apostolok egyike, Jézus tanítványa és így sok mindent látott és hallott a Mester működöséből, az evangéliumi források között fellelhető némi bizonytalanság: némelyek úgy gondolják, hogy Máté forrásként használta Márk és Lukács Evangéliumát – ha az így történt, akkor nem lehet igaz az az állítás, miszerint Máté írta az első Evangéliumot. Az Evangéliumok keletkezése körüli bizonytalanságot az is nehezíti, hogy a Biblia görög nyelvű, kézzel írott változata, a Codex Vaticanus is csupán a IV. században készült el.

Kérdéses, hogy a ma ismert evangéliumok – köszönhetően a többszöri fordításoknak, bizonyos nemzeti helyesírási, értelmezési és stilisztika szabályoknak, elvárásoknak figyelmen kívül hagyásának –, mennyire azonos az eredeti Evangéliumokkal. A Biblia kanonizációja, vagyis a Bibliában található könyvek gyűjteményének a lezárása 397-ben, a III. Karthágói Zsinaton történt – azóta nem bővülhet újabb könyvekkel a Biblia. Annak ellenére sem, hogy az ötödik Evangéliumnak is nevezett, Tamás Evangéliumát napjainkban egyesek egyre inkább népszerűsítik.

Az evangélium megszületésénél az is fontos szándék volt, hogy az akkori lehetőségekkel minél több helyre, minél több emberhez eljuttassák az Evangéliumot, vagyis az Örömhírt: Jézus tanítását – egyszerűen és közérthetően megfogalmazva. Nem csak írásban, hanem szóban is –ez volt az apostolok egyik legnagyobb feladata.


Máté-e Máté?

Számos kutató úgy véli: Máté, aki az Evangéliumot írta, nem azonos azzal a Mátéval, aki Jézus tanítványa volt, hanem egy e név mögé bújó zsidó tanító írta az Újszövetség első könyveként ismert Evangéliumot. A második évszázadban élt Papiász hierapoliszi püspök pedig úgy vélekedett, hogy akárki is írta ezt az Evangéliumot, az írója „csupán” összeállította – vagyis megszerkesztette – azt, amit Jézus mondott, és amelyeket mindenki a saját képességei szerint ad tovább.

 

Simon F. Nándor

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.