Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-05-04 07:58:00

Rózsafüzér volt a bűnjele

Az első boldoggá avatott roma

Ma van az évfordulója, hogy a világon az első romát 1997-ben boldoggá avatták. Boldog Ceferinót kevesen ismerik, pedig magyarországi kultusza meglepően nagy.

Bár Magyarországon nem tartozik a legismertebb boldogok és szentek közé, az 1936-ban 75 évesen elhunyt Giménez Malla Ceferino emlékét több helyütt is őrzik az országban. A katolikus templomokban Kosztics László szobrát, illetve egy, az eredeti fényképéről készült festményt, Kislégi Nagy Ádám alkotását szokták elhelyezni a romák patrónusáról. Képmása szerepel a decsi templom szentélyének freskóján, illetve a Váci Egyházmegyében a Ceferino Ház, Komlón a Boldog Ceferino Katolikus Óvoda viseli nevét. A magyarlakta szlovákiai Bártfa pedig minden helységet megelőzött: a világon először itt címeztek neki templomot.


A bártfai Boldog Ceferino-templom 

Az El Pelének is nevezett Ceferino nem született a legszentebb családba: szülei Spanyolországban vándor életmódot folytató lókereskedők voltak. A későbbi Boldog 1861-ben jött a világra Benavent de Segriá közelében, és folytatta apja mesterségét. Miután buzgó katolikus volt, a roma hagyományok szerint kötött házasságát 1912-ben templomban is szentesítette. Már elmúlt 40 éves, amikor Teresával, feleségével letelepedtek, és Huesca tartományban, Barbastro városában vettek házat. Saját gyermekük nem született, ezért Teresa unokahúgát, az árván maradt Pepitát vették magukhoz. Felesége halála után Ceferino belépett a ferences harmadrendbe.


Fegyver volt nála

A vallásos életet élő, naponta misére járó El Peléről számos, hitének mélységéről és jótéteményeiről szóló történet ismert. Bár olvasni nem tudott, cigány és spanyol gyermekeknek oktatta a bibliai történeteket. Egy alkalommal az utcán összeesett fertőző beteg életét mentette meg azzal, hogy dacolva a fertőzéstől való félelemmel orvoshoz segítette (később kiderült, hogy a megmentett beteg a korábbi polgármester volt).

Az előítéletek őt sem kímélték: egyszer lopás vádjával börtönbe zárták. Ott fogadalmat tett a Szűzanyának, hogy ha kiszabadul, térden állva zarándokol el az egyik kegyhelyre. Ártatlansága hamarosan tisztázódott, és miután kiengedték, teljesítette a fogadalmát.

A spanyol polgárháborúban Ceferino meg akarta menteni egy pap életét. A cigányok közt elterjedt legenda szerint megkérdezték tőle, hogy van-e fegyvere, azt mondta, hogy „Igen, van!” és elővette a rózsafüzért. Emiatt őt is bebörtönözték, és nem sokkal később ítélet nélkül kivégezték. „Éljen Krisztus Király!” – ezek voltak utolsó szavai.


A romák patrónusa

Ceferino Giménez Mallát 1997. május 4-én, az első roma származású emberként, negyvenezer hívő jelenlétében avatta boldoggá II. János Pál, aki így nyilatkozott El Peléről: „Élete megmutatja, hogy Krisztus minden népcsoportban jelen van, és mindenki részesül a szentségben, aki betartja parancsait és megmarad szeretetében”.

Mivel életében gyakran használta, és letartóztatásában „a bűnjel”, a zsebében talált rózsafüzér nagy szerepet játszott, a rózsafüzér szentjeként is tisztelik. Gyakran ábrázolják kezében rózsafüzérrel. Tisztelete a börtönviseltek védőszentjeként is elterjedt, mivel ártatlanul megvádolva tartották fogva.

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.