Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-08-19 12:23:00

A nemzetközi szervezet szerint zavart okoz a jogszabály

Anglikán vezetők: az EU törölje el a magyar egyházi törvényt!

A magyar nagykövetség szerint csupán újra kell regisztrálni a 2012-től egyházi státusát elvesztő anglikán közösségnek, ám a vallási szervezet vezetői szerint zavaros a jelenlegi helyzet. Remélik, hogy a jogszabályt az EU bírósága megsemmisíti.

A Church of England (Anglikán Egyház) című újságban megjelent, George Conger által írt tudósítás, miszerint „Magyarországon betiltották az anglikán egyházat” eltorzítja a tényeket a magyar külképviseletek szerint. A Virtualonline (VOL) riportere beszélt a washingtoni magyar nagykövetség tisztviselőivel, akik kijelentették, hogy az egyházakat országukban csak arra kérték, hogy kérelmezzék ismételt nyilvántartásba vételüket, ami korántsem jelenti azt, hogy őket betiltották volna.


A nagykövetség szerint nem baj ez

„Magyarország alkotmánya biztosítja a vallásszabadságot. Bárki létrehozhat egyházat és gyakorolhatja hitét, az egyetlen dolog, amire őket megkérik, az hogy vegyék magukat állami nyilvántartásba, hogy ezáltal jogosultságot szerezzenek a törvény által biztosított kedvezményekre” közölte a VOL-lal a nagykövetség szóvivője.

A követségtől a VOL-hoz eljuttatott nyilatkozat közli, hogy július 11-én a magyar országgyűlés elfogadta a lelkiismeret és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek, vallási közösségek jogállásáról szóló törvényt, ami 2012-ben lép érvénybe, „széles körben biztosítja a lelkiismereti- és vallásszabadságot mind egyéni, mind közösségi szinten”.


Csak regisztrálás kérdése?

A jogszabályi rendelkezések szerint az országgyűlés jelenleg 14 olyan egyházat ismer el, melyeknek nem kell a nyilvántartásba vételt újra kérelmezniük. A VOL kérdésére, hogy az anglikánok és más csoportok miért nem kerültek rá a listára, azt a választ kaptuk, hogy „más szervezetek is rákerülhetnek a jövőben. Ez csak egy újraregisztrálás kérdése…”

„Az országgyűlés kétharmados többségének döntése szükséges egy egyház nyilvántartásba vételéhez. A nyilvántartásba vételi kérelem benyújtható, ha a kérdéses szervezet elsődlegesen vallási tevékenységet folytat, tanításai hitvalláson és kapcsolódó rítusokon alapulnak, már legalább 20 éve működik és nem jelent veszélyt nemzetbiztonsági szempontból.”


A világ anglikánjai inkább aggódnak

A VOL kapcsolatba lépett Pierre Whalon püspökkel, az Episzkopális Egyházak Európai Gyülekezetétől, aki aggodalmát fejezte ki a törvénnyel kapcsolatban, elismerte, hogy azt az utolsó pillanatban módosították, olyan változtatásokat eszközölve, melyeket az egyházakkal nem egyeztettek, e téren tehát bizonytalanság uralkodik. Úgy nyilatkozott: „További információra várok azzal kapcsolatban, hogy az új szabályozás milyen hatással van a magyar gyülekezetre, s ez határozza meg majd a jövőre mutató terveinket, hogy milyen tevékenységbe kezdjünk az országban. Meglátásom szerint a törvény nem marad hatályban, az EU-bíróság meg fogja semmisíteni. De ez nem jelenti azt, hogy a Fidesz ne próbálná meg újra.”

– A Szent Margit Anglikán Episzkopális Egyházat (mely jelenleg az egyetlen Magyarországon működő anglikán egyház) 1995-ben vették nyilvántartásba, ám ez a kommunista rendszer alatt nem is történhetett volna meg, tekintettel az Egyház, a brit Korona és az állam között fennálló szoros kapcsolatra. A magyarországi jelenlétet viszont egészen az 1800-as évekig visszamenően igazolni tudjuk – tette hozzá a vezető. A budapesti Szent Margit Anglikán Episzkopális Egyház folytatja tevékenységét új lelkészükkel, az amerikai Frank Hegedussel, közölte Whalon a VOL-lal.

 

VirtueOnline

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egyháztörvény
  • Ezt ígérte Szászfalvi László a készülő egyházi törvényről
  • Fokozatosan alakítanák át az egyházak finanszírozását
  • Egyházakat fejleszt az állam Debrecenben
  • Amerikában keményen bírálják Orbán egyházpolitikáját
  • Készül az ítélet: nyilvánosságra került az egyházlista
  • Így szünteti meg a kormány az egyházakat ért diszkriminációt
  • Az emberi jogi biztos is aggódik
  • Hamarosan kiderül az egyházak sorsa
  • Az MTA vizsgálhatja a kérelmet benyújtó egyházakat
  • Orbán személyesen akadályozta az egyházlista bővítését

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.