Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-08-06 20:31:00

Az új rendelkezés véget vet a vallásszabadságnak is?

Amerikai nyilatkozatok a magyar egyháztörvényről

A Hetednapi Adventista Egyház egyike az elutasított 344 vallási közösségnek. Egy amerikai adventista portál riportot közölt a magyar helyzetről. Íme.

Mint ismeretes, az új egyházügyi törvény 14 vallásnak engedélyezte a jogi státuszt. A világszerte felháborodást kiváltó egyházügyi törvényt „drákóinak” és „elnyomónak” nevezték, többnyire a kívül rekedt kisebb felekezetek.


Imára szólít az egyházvezető

Ócsai Tamás, a magyarországi Adventista Egyház elnöke is nemtetszését fejezte kis az új törvény miatt. Elmondta: annak ellenére zárták ki őket, hogy előtte ígéretet kaptak kormányzati vezetőktől státuszuk megőrzésére. Szeptemberben a Parlamenttől kérvényezhetik újbóli regisztrációjukat. Ócsai hozzátette: a gyülekezet tagjai, a jogi szakértők, a Transz-európai Divízió és az Általános konferencia tagjai jelenleg is vizsgálják a kérdést és azon vannak, hogy szeptemberben olyan döntés szülessen, amely segíti az előrelépést.

Az elnök azt is elmondta, hogy a Hetednapi Adventista Egyház megfelel az új egyházügyi törvényben felállított kritériumoknak, így reméli, hogy hamarosan nyilvántartásba veszik őket. Ócsai az adventisták nevében arra kérte testvéreiket szerte  világon, hogy imádkozzanak a magyarországi egyházért.

Raafat Kamal, a Adventista Egyház vallásszabadságáért küzdő transz-európai divíziójának részlegvezetője elmondta, hogy a 2011.július 11-i magyar parlamenti döntés az új egyházi törvényről szöges ellentétben áll azzal, amit idén májusban és júniusban tárgyaltak a különböző vallási csoportok a kormánnyal. Kamal szerint aa nyilvántartásba-vétel folyamata átpolitizálódott és ez nem vezet jóra. Szerinte a döntés az adott politikai légkörtől függ, és a vallási kisebbségeket ellenőrizetlen hátrányos megkülönböztetésnek tehetik ki.


Vallásszabadság?

John Graz, az Adventista Világegyház igazgatója szerint az új egyháztörvény súlyosan veszélyezteti Magyarországot, amely köztudottan tiszteletben tartja és védi az alapvető emberi jogokat. Véleménye szerint a törvény nem felel meg az európai értékeknek és így a vallási szabadság védelme sem valósul meg.


Merre tovább, egyházak?
Fotó innen

Az új egyházügyi törvény szűkíti a „vallási tevékenység” jogi meghatározását, egy sor szigorú feltételt ír elő ahhoz, hogy valaki valódi egyházzá váljon. A törvény 2012. január 1-jén lép életbe.
Az Adventista Egyháznak Magyarországon 100 gyülekezete van és több mint 5000 tagot számlál. Az 1989-ben, a kommunista rezsim leáldozásával a különböző vallások iránti érdeklődés megugrott, a lakosság 55 százaléka pedig római katolikusnak vallja magát.

 

mi, wwrn.org, Adventist News Network

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egyháztörvény
  • Ezt ígérte Szászfalvi László a készülő egyházi törvényről
  • Fokozatosan alakítanák át az egyházak finanszírozását
  • Egyházakat fejleszt az állam Debrecenben
  • Amerikában keményen bírálják Orbán egyházpolitikáját
  • Készül az ítélet: nyilvánosságra került az egyházlista
  • Így szünteti meg a kormány az egyházakat ért diszkriminációt
  • Az emberi jogi biztos is aggódik
  • Hamarosan kiderül az egyházak sorsa
  • Az MTA vizsgálhatja a kérelmet benyújtó egyházakat
  • Orbán személyesen akadályozta az egyházlista bővítését

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.