Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-11-18 08:00:00

Afrika egyre jelentősebb az egyház számára

A vudu földjére utazik a pápa

XVI. Benedek pápa ma újra Afrikába utazik, ezúttal az a Benin az úti cél, amely a nyugat-afrikai evangelizáció bölcsőjeként és egyben a vudu vallás központjaként is ismeretes.

Az utcákon óriásplakátok, a TV-ben pedig társadalmi célú hirdetések figyelmeztetnek az egyházfő érkezésére, arra buzdítva a lakosságot, hogy takarítsák ki otthonaikat, szedjék fel az utcákról a szemetet és fessék ki házaikat.


Méltó fogadtatás

A rendőrség a városközpontban minden előzetes bejelentés nélkül eldózerolt egy komplett piacot, hogy legyen hol fogadni a magas rangú vendéget. A nagy sugárutak forgalmi sávjait elválasztó füves placcokat is eltüntették, a polgármester szerint ugyanis jóval bonyolultabb lett volna az összes cigarettacsikket és egyéb szemetet összeszedni a fűszálak közül. A mai naptól kezdve a belvárosba nem hajthatnak be teherautók, mert nem csupán akadályozzák a forgalmat, de látványra sem vonzók. A pápa egyik állomásának számító katedrálisnál százak imádkoznak, miközben festők bent létrákon egyensúlyozva festik le a templomhajú kopottabb részeit. Így készül Benin XVI. Benedek négynapos látogatására. Másodszor utazik a pápa az afrikai kontinensre, ezúttal egyetlen országot, Benint keresve fel – meg is kellett magyarázni, hogy miért az aprócska és jelentéktelen országra esett a Vatikán választása.

– Földrajzilag Benin ugyan kicsiny, spirituálisan azonban nagy jelentőségű az egyház számára – hangsúlyozta Federico Lombardi szentszéki szóvivő a pápa huszonkettedik külföldi és második afrikai útjáról tartott sajtótájékoztatón. A 84 éves XVI. Benedek most azért tér vissza a kontinensre, hogy aláírja és átadja a Vatikánban 2009-ben rendezett afrikai püspöki szinódus utáni apostoli buzdítást. A latinul Africae munus (Afrika feladata) című, nyolcvanoldalas dokumentumot XVI. Benedek szombaton Ouidah városában írja alá és vasárnap a gazdasági fővárosban, Cotonou-ban adja át a kontinens 35 nemzeti püspöki konferenciája elnökeinek, illetve a kontinens regionális konferenciái hét képviselőjének.


Katolikus templom Beninben

Az előzetes információk alapján az egyházfő látogatásának témái között a gazdasági igazságosság, a béketeremtés és a vallások közötti párbeszéd egyaránt szerepelni fog. Az apostoli buzdítás emellett szigorúan elítéli „a hatalomhoz és vagyonhoz való ragaszkodást”, aminek legtöbbször a lakosság látja kárát – így vélhetően erről, illetve a korrupció elleni harc fontosságáról is szót ejt majd ünnepi beszédeiben. Legerősebb gondolata azonban minden bizonnyal az erőszak elítélése lesz, annak jegyében, hogy „ha szereted Istent, hogy gyűlölheted szomszédodat?”.


A kereszténység mint a demokratizáció eszköze

A helyszín azért a mindössze hétmilliós Benin, mert másfél évszázaddal ezelőtt a misszionáriusok erről a területről indították el Nyugat-Afrika evangelizációját – közölte Lombardi. Hozzátette, hogy Beninbe utazva a pápa – akit a római kúria összes afrikai születésű bíborosa elkísér – bátorítást akar adni az afrikai kontinens egészének, „a létező problémák elhanyagolása nélkül jelezni kívánja, hogy Afrikának jövője van.” A pápai útnak azonban nem kizárólag vallási üzenete van. Az afrikai Kubaként emlegetett, Togó és Nigéria között geopolitikai kulcspozíciót elfoglaló Beninben „az egyház  meghatározó módon tudott részt venni a marxizmus-leninizmusról a demokráciára való átállásban, ami a kilencvenes években a katolikus demokraták visszatéréséhez vezetett” – nyilatkozta a Benin és a Szentszék negyvenéves kapcsolatáról megjelent könyv római bemutatóján Giuseppe Bertello, Vatikánváros Kormányzóságának elnöke, volt benini nuncius. Bertello a demokratikus átmenet meghatározó alakjára, Isidoure de Souzára, Cotonou érsekére, a benini nemzeti konferencia elnökére emlékeztetett.

Hasonló szerep jutott a Beninben született és 2008-ban itt eltemetett Bernardin Gantin bíborosnak, akinek sírját XVI. Benedek is felkeresi. Gantin volt az első afrikai származású pap, aki magas rangú tisztséget töltött be a vatikáni palotákban. A Püspöki Kongregáció egykori prefektusaként Gantin – és a vele egy időben a Hittani Kongregációt vezető Joseph Ratzinger bíboros, a jelenlegi pápa – hívta fel II. János Pál figyelmét a benini átalakulást vezető de Souzára.


Vallási türelem

– A pápa a vudu földjén. Utazás a fekete mágiába – kommentálta a pápai utat Marco Ansaldo, a La Repubblica vatikáni tudósítója, kiemelve, hogy Benin hivatalos vallásának a lakosság négyötöde által gyakorolt spiritizmus számít. – Ez az az afrikai ország, ahol a katolikus egyház megtanult együtt élni a hagyományokkal, azzal a céllal, hogy lelki és főleg politikai-társadalmi szerepet töltsön be, ahogyan ezt már a pápaként negyvenkét afrikai országban járt Karol Wojtyla  is felismerte – írta a La Repubblica újságírója. A szentszéki szóvivő ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy októberben, az Assisiben rendezett világvallási találkozón XVI. Benedek pápa mellett afrikai törzsi vallások képviselői is megjelentek.


Katolikus papok Beninben

Így aztán a kölcsönösség jegyében fogja éppen Ouidah-ban aláírni az apostoli buzdítást XVI. Benedek, ez a város ugyanis a vudu egyik nemzetközi központja. A baráti gesztus azonban nem jelenti azt, hogy a Vatikán feltétel nélkül támogatná ezen ősi hagyományokat – éppen ellenkezőleg, a pápa többször is kinyilvánította abbéli félelmét, hogy a kereszténységre áttérők között sokan magukkal hozzák megszokott rítusaikat, melyek között sokszor vállalhatatlan, olykor emberéleteket is követelő szokások is megtalálhatók.


A kereszténység legfőbb bástyája

Noha csak Beninbe látogat el ezúttal a Szentatya, szavai az egész kontinensnek szólnak majd. Afrika jelentősége egyébként nem elhanyagolható, hiszen 2050-ben nem Európa, nem is Latin-Amerika, hanem Afrika lesz a katolicizmus bástyája. Míg az utóbbi évtizedben a pápa szülőhazájában, Németországban a katolikusok száma kétmillió fővel csökkent, Beninben félmillióval nőtt. Globálisan is megdöbbentő a fejlődés: az előző századfordulón alig tízmillió volt az afrikai katolikusok száma, 2015-re félmilliárdan lesznek – számolta ki a Famiglia Cristiana olasz katolikus hetilap.

A Szentatya először két éve járt Afrikában, akkor Angolát és Kamerunt kereste föl. Az akkori útjának mondanivalóját hiába fűzte fel a korrupció elleni harcra, legemlékezetesebb nyilatkozataként mégis az maradt meg, amikor kijelentette: az óvszer nem megoldás az AIDS-re – ezt több NGO, Németország, Franciaország és az Európai Unió is kritizálta, mondván, hogy vallási megközelítésből a HIV-vírus egyik leghatékonyabb megelőzési módszerére rontott rá a pápa.
 

Tóth Miklós

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.