Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-10-18 08:30:00

Ökörfej a festők védőszentjének jele

A riporter, aki látta a Szűzanyát

A katolikus naptárban október 18-án van Szent Lukács napja. Bár nem a 12 apostol egyike, de nagy idők nagy krónikása.

Ő a szerzője nemcsak a leghosszabb evangéliumnak, hanem az Apostolok Cselekedeteinek is. Görög családból származott, vagyis egyike Krisztus első nem zsidó követőinek. Igazi tényfeltáró újságíró volt, aki nem önmagáról, hanem az általa megtapasztalt, világra szóló eseményről, az Üdvözítőről akart beszélni, akit személyesen nem ismerhetett, de annál nagyobb kíváncsiság hajtotta.

Eredeti foglalkozása orvos volt. A szíriai Antiókhiában nőtt fel. Ez a város arról híres, hogy itt nevezték először a tanítványokat krisztiánusoknak, vagyis keresztényeknek.
Lukács, a pogány fiatalember Barnabás és Pál apostolok tanítványaként ismerkedett meg az evangéliummal, majd orvos mivoltából adódó pontosságigénytől hajtva útra kelt, hogy utánajárjon mindannak, ami Krisztussal történt. Találkozott a Szűzanyával, az apostolokkal és az első tanítványokkal, a Krisztus által meggyógyított betegekkel. A gyűjtött anyagból állította össze evangéliumát.

Rómában ott volt mindvégig Pál apostol mellett, egészen annak vértanúságáig. Utána megírta az Apostolok cselekedeteit, Görögországban püspökként működött, majd ő is vértanú lett.
A hagyomány szerint Lukács festő is volt. Egyesek neki tulajdonítják a római Maria Maggiore-bazilikában őrzött Mária-ikont és a lateráni bazilika melletti Szent Lépcső-kápolnában őrzött, Jézus arcát ábrázoló festményt, valamint a czestochowai Fekete Madonna-ikont is. Mindennek csak annyi az alapja, hogy a Szűzanyáról a legtöbbet és a legszebben Lukács beszél, így, ha nem is ecsettel, de képet rajzolt róla.

Viszonylag kevés magyar templom védőszentje, de nevét őrzi a híres budai Szent Lukács fürdő, és a magyar katolikus orvosok egyesülete is az ő nevét viseli. A Madonnát festő Szent Lukács a reneszánsz mesterek kedvelt témája volt. Templomi szószékeken gyakran ábrázolják a négy evangélistát, akik saját attribútumukról ismerhetők fel. Lukács mellett mindig egy ökörfejet láthatunk. Ő az orvosok, a festők, a nótáriusok, vagyis a jegyzők, de még a mészárosok védőszentje is.

 

Szerdahelyi Csongor

Kép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.