Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-03 12:30:00

1861-ben került először az utcára a vatikáni újság

A pápai üzenet malajálamul

A „pápa újságjának” is nevezett L’Osservatore Romano pénteken ünnepli megalakulásának 150. évfordulóját.

XVI. Benedek pápa üzenetet küldött csütörtökön Giovanni Maria Viannak, a L’Osservatore Romano igazgatójának, amelyben a Szentszék félhivatalos lapját egyszerre véleményújságnak és tájékoztatást segítő orgánumnak nevezte egy olyan korszakban, amikor „hiányoznak a hivatkozási pontok”. Az egyházfő üdvözölte a napilap nagyobb nemzetközi nyitottságát és „internetes jelenlétének növekvő hatékonyságát”.

Az utóbbi években az újság a nagyobb szólásszabadság irányába fejlődött. A XVI. Benedek által 2007-ben kinevezett Giovanni Maria Vian újságíró-történész korszerűsítette a lapot, nyitottabbá tette a nemzetközi történésekre, kulturális és művészeti rovatot indított, kritikák és kommentárok jelentek meg a hasábjain. Immár az interneten is olvasható, és megtalálható a szerdán indított news.va vatikáni hírportálon is.

Az első szám Rómában került az utcára 1861. július 1-jén, alig néhány hónappal az olasz királyság kikiáltása után. IX. Pius pápasága alatt a kiadvány célja a pápai állam védelmezése volt, miután egy évvel korábban a pápai csapatok vereséget szenvedtek az olasz királyi hadsereggel szemben.

Hetilapként olaszul először 1948-ban jelent meg. A nem olasz nyelvű változatok közül a francia a legrégebbi, 1949-ben adták ki először. A hetilapot angol, spanyol, portugál, német és lengyel nyelven adják ki. 2008-ban még malajálamul, Kerala indiai szövetségi állam nyelvén is megjelent.

1951-ben az újság Vatikánvárosba költözött, a szerkesztőség jelenleg is ott működik.


(mti)

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.