Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-02-22 17:39:00

Alamizsna adásra szólít fel az egyházfő

A pápa elítéli a birtoklási vágyat

XVI. Benedek pápa elítélte a birtoklási vágyat, ami szerinte erőszakhoz, visszaéléshez és halálhoz vezet. Hagyományos, nagyböjti üzenetében a másokkal való osztozás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az anyagi javak istenítése eltávolítja az embert másoktól, és boldogtalanná tesz. Hamis reményeket ébreszt, amikor „az anyagi dolgokat Isten helyébe állítja – magyarázta a katolikus egyházfő, aki egyúttal böjtre, alamizsna adására és imádságra hívott fel a március 9-én, hamvazószerdán kezdődő nagyböjti időszakban. Az alamizsnálkodás gyakorlata egyben felhívás arra, hogy Istent az első helyre tegyük, és figyeljünk embertársainkra, hogy Istent újra felfedezzük, és irgalmát elfogadjuk - olvasható a Vatikán által hét nyelven kiadott üzenetben, amelyet a világ minden egyházmegyéjében terjeszteni fognak.

A továbbiakban a pápa felszólította a katolikus hívőket, hogy a húsvéti szentgyónás által merjenek új életet kezdeni. Úgy fogalmazott: a nagyböjt alkalmas idő arra, hogy bevalljuk gyöngeségeinket, és életünk becsületes megvizsgálása után elfogadjuk a kiengesztelődés szentségének megújító kegyelmét, és eltökélten közeledjünk Krisztushoz.

A katolikusoknak gyakorolniuk kell a lemondást, le kell győzniük az önzést, és gyakorolniuk kell a felebaráti szeretetet – hangsúlyozta XVI. Benedek. Az ember a lemondás révén megtanulja, hogy mások szükségleteire figyeljen, és a felebarát képében felismerje Istent – folytatódik a pápai üzenet. Ily módon a böjt gyakorlata, amelyet különbözőképpen lehet indokolni, mély vallási értelmet nyert a keresztények számára.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.