Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-08-01 16:10:00

Közös imára hív a Sant’Egidio

A gyilkosság és a népirtás napja

A Sant’Egidio Közösség közleményt adott ki a kislétai gyilkosság második és a cigány holokauszt 67. évfordulójára. Egyúttal közös ökumenikus imára is szólítanak.

„Népeteket soha többé ne sújtsa zaklatás, elutasítás vagy megvetés!”  (XVI. Benedek pápa Rómában, 2011. június 11-én, az európai cigányság képviselőinek)


Ami történt: botrány

– 2009. augusztus 3-ra virradó éjjel Kislétán saját házában sörétes puskával agyonlőtték Balogh Máriát, és életveszélyesen megsebesítették tizenhárom éves lányát. A bűncselekmény annak a gyilkosságsorozatnak volt utolsó epizódja, amely hat roma honfitársunk, köztük egy négyéves kisfiú életét oltatta ki. A sebesültek száma ennél is nagyobb. Az áldozatoknak azért kellett meghalniuk, mert cigányok voltak. A kislétai gyilkosságot még tragikusabbá teszi egybeesése a cigány holokauszt, a pharrajimos nemzetközi emléknapjával: 1944-ben ugyanezen az éjszakán ölték meg az auschwitz-birkenaui haláltáborban még életben maradt közel háromezer romát és szintit. A holokauszt egy fél Európát leigázó politikai és katonai hatalom, míg az említett hazai erőszakhullám egy kis bűnöző csoport műve volt. Mégis van köztük összefüggés: közös vonásuk a másmilyennek tartott ember vagy nép életének semmibe vétele – írja közleményében a Sant’ Egidio.

Pilinszky János írta Auschwitz, a “mélypont” kapcsán: “Mindaz, ami itt történt, botrány, amennyiben megtörténhetett, és kivétel nélkül szent, amennyiben megtörtént”. Európa, és benne hazánk adósa a mélységbe zuhant életeknek. Az európai népek egysége ennek az adósságnak a tudatából született. Embervért ontani nagy bűn. Nem emlékezni a kiontott vérre tékozlás. A közös emlékezet a közösség, a nemzet közös jövőjének záloga. A múlt tanulsága nem megbénít, hanem újrakezdésre serkent.

A Közösség kijelenti: keresztényként, európaiként és magyarként hisszik, hogy a remény jobb tanácsadó, mint a félelemmel, a cigányellenességgel vagy a gyűlölet bármely formájával kötött kompromisszum. Ezzel szemben ők az együttélés civilizációjának józanságát és szépségét akarják hirdetni. Egyedül ez vezethet békés jövő felé mindnyájunkat hazánkban és Európában. Követni szeretnénk XVI. Benedek pápa buzdítását is, aki június 11-én a Vatikánban fogadta az európai cigányság képviselőit, hogy megerősítse: ezt a népet az egyház a szívében hordozza. A szentatya cigányokat és nem cigányokat arra kért, hogy közösen írjanak új lapot a történelemben.

A Közösség szerint ez saját erőből nem lehetséges, ezért akarnak a kettős évfordulón Istenhez fordulni. A Sant’Egidio közösség ökumenikus imádságra, megemlékezésre hív minden hívőt és minden jóakaratú embert augusztus 2-án, kedden este 7 órai kezdettel a pesti Jézus Szíve templomban (VIII., Lőrincz pap tér). A szertartást Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a püspökkari konferencia cigánypasztorációs referense vezeti. Igehirdetéssel szolgál: Fabiny Tamás evangélikus püspök és Balog Zoltán református lelkész. A megemlékezésen várhatóan az áldozatok családjai közül is többen részt vesznek majd. Azt írják: „Együtt akarunk imádkozni az Úrhoz, hogy fegyverezze le az erőszakos kezeket és szíveket, és tanítsa meg az együttélés és a szeretet civilizációjára Európa és a világ népeit.”

 

Sant'Egidio Közösség

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.