Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2012-01-09 22:00:00

Több ezer taggal elismerték a kopimizmust Svédországban

A CTRL+C, mint szentség

Nem vicc: Svédországban hivatalos egyháza lett a fájlcserélésnek. Nincs istenük, de imádják az információt, áldozatként ezt másolják, céljuk pedig a szerzői jogok megváltoztatása.

Svédország kormányzata – többszöri elutasítás után – január elején hivatalosan is egyháznak ismerte el az úgynevezett kopimizmust, azaz a fájlcserélés egyházát. Az új entitásnak nincs istensége, szent jelei pedig a CTRL+C és a CTRL+V (a másolás és beillesztés jelei) – és ez nem vicc. Az egyház azt reméli, hogy hivatalos elismerésével a fájlcserélést övező negatív kampány is csökkenni fog.


Az információ szentsége


Az egyház viccjellegét erősíti, hogy egy 20 éves filozófushallgató, Isak Gerson áll az alapítás mögött, ő alakította meg még 2010-ben a Kopimizmus Missziós Egyházát. Az Uppsala Egyetem hallgatója egy interjúban fejtette ki az egyház fő téziseit, ezek szerint az információ és a másolás cselekedete szent dolog számukra. A felvetésre, hogy minek kell ehhez egyháznak lenniük, Gerson csak annyival felelt, hogy ez a forma jó módnak tűnt arra, hogy megszervezzék magukat.

A hivatalos regisztrációhoz egy évre volt szükségük, harmadszori nekifutásra sikerült elérni az állam jóváhagyását. A hivatalos szervek ugyanis azt kifogásolták, hogy a kopimisták rituáléjaiban nincs ima vagy meditáció, márpedig ez a vallások egyik fontos megkülönböztető jele. Erre Gersonék kitalálták, hogy az információt fogják imádni azzal, hogy másolják azt. Ehhez az egyház tagjai összegyűlnek egy adott időpontban, azonban nem feltétlenül egy helyen, mindez elképzelhető egy szerveren keresztül is vagy a világhálón.

Az egyház spirituális vezetője hitet tett a szerzői jogok módosítása (és esetleges eltörlése) mellett, ezek ugyanis komolyan akadályozzák az információ szabadságát. Az egyház komolyságát firtató kérdésekre kitérően csak annyit felel (többször is), hogy „már évek óta ebben a hitben élünk". Becslése szerint mintegy háromezren vannak kopimisták (Julian Assange, a Wikileaks vezetője nincs közöttük, erősíti meg Gerson), számuk azonban könnyen nőhet, azoknak, akik tagok akarnak lenni, nem kell ugyanis mást tenniük, mint regisztrálni a hivatalos weboldalon.


A harc folytatódik

Az egyházi státus azonban közel sem jelenti azt, hogy az egyház tagjai mostantól büntetlenül tölthetnek le vagy fel – bármennyire is ezt remélik. Svédországban továbbra is zéró tolerancia van életben a fájlcseréléssel kapcsolatban, ezt jelzi a neves torrentoldal, a Pirate Bay elleni hajsza is. Az oldalt többször letiltották, négy aktivistát pedig perbe fogtak, ám egyelőre jogerős ítélet nem született. Nemzetközi szinten is erősödik az illegális letöltés elleni front: az USA-ban már a Szenátus előtt hever az a törvényjavaslat, amely komoly jogosítványokat adna a kormányzat kezébe, például blokkolhatná a szerzői jogok megsértőinek weboldalait, akár nemzetközi szinten is.

A szerzői jogok módosításában a kopimizmus helyett inkább a svéd Kalózpárt tudna bármit is elérni. A 2006-ban alakult pár tagjai számának tekintetében a skandináv ország harmadik legnagyobb politikai alakulata, emellett a választásokon is egyre jobban szerepel. Két képviselőt tudhat az Európai Parlamentben, ugyanakkor a parlamenti választásokon eddig még az egy százalékot sem érte el, nemhogy a négy százalékos parlamenti küszöböt. A Kalózpárt mindenesetre együttműködik az új egyházzal, a szoros összefonódás nem is kérdéses, hiszen az alapítók között találjuk a párt volt elnökét, Rick Falkvingét is, ráadásul Isak Gerson maga is tagja a párt ifjúsági szervezetének, az Ifjú Kalózoknak.


Egyéb viccegyházak

Nem a kopimizmus az egyetlen viccegyház. A 2005-ben feltűnt Repülő Spagettiszörny Egyháza (Church of the Flying Spaghetti Monster) például vállaltan paródiaként jött létre, tiltakozásul az ellen, hogy Kansas államban egy oktatási bizottság olyan koncepciót fogadott el, amely az evolúció alternatívájaként az azt elutasító, úgynevezett „értelmes tervezettség” elméletét is engedte volna tanítani az állam iskoláiban.

Az értelmes tervezettség elmélete szerint az univerzum és az élővilág nem jöhetett létre olyan irányítatlan folyamatok révén, mint a természetes szelekció – azok valamiféle tervezés eredményeképpen jöttek létre. Ez egyébként nem új felismerés, az ókori görög filozófusoktól (Arisztotelésztől, Platóntól) kezdve a középkori teológusokon (így például Aquinói Szent Tamáson) át sokan érveltek ennek mentén Isten létezése mellett.

Még csak nem is kritikai éllel jött létre a komolyan szintén nehezen vehető jedizmus, amelynek tagjai a Star Wars-filmekből ismert Jedikkel azonosítják magukat. De ha belegondolunk, hasonlóan nevetséges a szcientológusok imádatának tárgya: Xenu a tanok szerint az úgynevezett Galaktikus Államszövetség diktátora volt, aki 75 millió évvel ezelőtt több milliárd fajtársát hozta a Földre, majd hidrogénbombákkal megölte őket.

 

Tóth Miklós

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ezotéria
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Sátánista gyilkosság áldozata lett az apáca?
  • Remélem, nincs pokol, mert az szívás – fiatalok a vallásról
  • Épül az orosz boszorkány-Disneyland
  • Hívők a diktátor imádására kényszerítve
  • Boszorkányokat vettek őrizetbe a román hatóságok
  • A Beatles, Krisna és a gnoszticizmus
  • Nőuralom az új Avatarban
  • Halottfaló és a feltámadás
  • Mit keresett Jézus Krisztus Tibetben?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.