Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-03-14 20:16:00

Mitől ilyen boldog ez az ember?

29 évesen kezek és lábak nélkül hirdeti Krisztust

Nick Vujicic végtagok nélkül született, kisgyerekként többször is öngyilkosságot kísérelt meg, életét tehernek látta. Ma 29 éves, és milliók előtt hírdeti az evangéliumot.

 „Vigyétek innen!” – kiáltott az édesanyja, amikor meglátta azt a kis emberi torzót, az újszülött fiút, akit mellé helyeztek. Nick elmondása szerint hívő szülei jól ismerték a bibliai igeverset: "Testvéreim, tartsátok nagy örömnek, ha különféle megpróbáltatások érnek benneteket" (Jakab 1,2). Mégis az utolsó két szó, amire születésekor gondoltak volna, hogy „dicsőség Istennek!”.
A kis brisbane-i gyülekezet, melynek édesapja volt a lelkésze, gyászolta születését. A szülőkkel együtt a legtöbben úgy gondolták, Nick nem fog sokáig élni. Az orvosi vizsgálatok alapján azonban a gyermek egészséges volt, leszámítva, hogy hiányoztak a végtagjai.


Iskolai kitaszítottság, szülői elfogadás

A cseperedő Nick élete természetesen kezdettől fogva tele volt megpróbáltatásokkal, melyeket szülei eleinte rosszabul viseltek, mint ő. Értelmileg teljesen ép volt, de az ausztrál törvények szerint nem járhatott normális állami iskolába. Hatalmas akaraterővel tanult meg írni azzal a két lábujjal, melyben testéből kinőtt csökött lábfeje végződött. Rájött, hogy sarka és két lábujja segítségével a számítógép billentyűzetének használata sem lehetlen feladat.
 

Később a törvények megváltoztak, így Nick csakhamar rendes osztályteremben találta magát, egészséges osztálytársak között. Erre az időszakra Nick így emlékezik vissza: „Szerettem iskolába járni, és megpróbáltam ugyanolyan életet élni, mint bárki más. A korai iskolai éveimben azonban a fizikai különbözőségem miatt szembe kellett néznem a kivetettség és a megfélemlítettség érzésével."

Nick vasárnapi iskolába is járt, ahol azt tanulta, hogy Isten szereti és gondoskodni akar róla. Ugyanakkor gyermekésszel feltette az egyszerű kérdést: „Ha Isten szeret, akkor miért teremtett ilyennek? Talán azért, mert valami rosszat tettem? Ez a gondolat mély depresszióba sodorta a mindössze hét-nyolc éves fiút. Végső elkeseredésében többször is öngyilkosságot kísérelt meg. Saját bevallása szerint csak azért nem tett akkor pontot a dolgok végére, mert egyre inkább érezte, hogy a szülei szeretik.


Kéz és láb nélkül – Istennel

Nick Isten gondviselésének és szülei szeretetének köszönhetően túljutott ezen a válságos időszakon, és eljutott arra a felismerésre, hogy az adottságait mások bátorítására tudja használni. Hálát tudott adni Istennek az életéért!!

Nick Vujicic maga így számol be Isten elhívásáról: „Isten elültette a szívemben a vágyat, hogy megosszam élettörténetemet és tapasztalataimat másokkal, segítve ezzel őket, hogy megbirkózzanak életük kihívásaival, és hagyják, hogy Isten azokat áldássá tegye.” Nick tanulta meg, hogy ne vegye természetesnek az életét, azt hogy van családja, az örömöket, amiket kapott. Nick megértette, ha Isten nem növeszt neki kezeket és lábakat annak csak egy oka van, hogy valami jobbat akar tenni vele.


Erőtlenség által

Nick 21 éves volt, amikor Isten szolgálatába állt. Azóta igehirdetőként járja a világot, keresztény és nem-keresztény közösségek előtt tesz bizonyságot Jézus Krisztus megtartó szeretetéről. Buzdító, bátorító prédikációit eddig huszonnégy országban, több, mint 3 millióan hallották. Isten ereje hatalmasan működik ebben az emberben. Előadásain a hallgatóság általában döbbenten és értetlenül fogadja, ahogyan ez a jóformán csak egy fejből és törzsből álló férfi mosollyal az arcán hirdeti az evangéliumot. „Mitől ilyen boldog ez az ember?” – kérdezik, miközben többen a könnyeikkel küszködnek, mások eltakarják a szemüket felindultságukban.

Nick, testi fogyatékossággát felhasználva szereti különböző módon szemléltetni mondanivalóját. Egyik talán legismertebb előadásában arról beszél, hogy amikor a nehézségek padlóra küldenek bennünket, akkor tudnunk kell, hogy Istennek van egy csodálatos terve arra, hogy felállítson onnan.


Ferkó Dániel
Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.