Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-11-13 17:29:00

Félezer magyar diák gyarapította tudását a hollandiai Utrechtben

250 éves ösztöndíj reformátusok generációinak

A hollandiai Utrechtben emlékeztek meg a napokban a Stipendium Bernardinumról. Az ösztöndíj 250 éve biztosít egyetemi tanulmányokat magyar diákoknak, összesen közel félezer teológus, kutató kapott tanulmányi lehetőséget.

A napokban emlékeztek meg a Stipendium Bernardinum 250 éves nagyszerű tudományos hatásáról, aminek révén közel félezer magyarországi és erdélyi, felvidéki, valamint délvidéki, főként református diák ismerkedhetett meg a kor legmagasabb szintű teológiai és egyéb tudományok eredményeivel. Ünnepélyes megemlékezés keretében került sor annak az emléktáblának az elhelyezésére a templom falán, amelyet a tavaly elhunyt, 1956 óta Hollandia-szerte, menekültszolgálati, segélyszolgálati és lelkészi tevékenysége révén megbecsülést szerzett és közismert Tüski István kezdeményezett, és családja valósított meg.


Európa és a vallási türelem

Az egyetem alapítása óta kitárt kapukkal várta a magyar diákokat, hogy az európai szintű oktatás révén felkészüljenek jövőbeni szolgálatukra, s hazatérve a honi tudományosságot gyarapítsák, és a legendásan jó holland–magyar kapcsolatoknak továbbvivői, hírnökei, ápolói legyenek. Apáczai Csere János 1650 elején írta be nevét az egyetemi matrikulába, majd ebben a városban kötött házasságot az Áprily Lajos által versben megénekelt Aletta van der Maettal.

Más magyarok is emelték az egyetem rangját. Komáromi Csipkés György 1650 nyarán lett diákja az alma maternek. Az ottani nyomdában több műve is megjelent. Doktori értekezését héber nyelven tartotta meg az egyetem professzori kara előtt. Hatalmas elismerést váltott ki belőlük, s szerzett tisztességet a magyar szellemnek.


Az alapító: Guillemszoon Daniel Bernard


Az alapító Bernard, akinek nevét őrzi az ösztöndíj megjelölése, családja révén maga is átélte a protestáns hitük miatt üldözöttek hányattatott sorsát. Ugyan a pfalzi Frankenthalban született 1676. október 27-én, de elei Hollandiából menekültek a református német fejedelemségbe. Az akkor már Heidelberg református egyetemén tanult, majd hollandiai rokonai segítségével jövedelmező álláshoz jutott Kelet-Indiában.

Hivatali munkája révén jelentős vagyonra tett szert. Élete utolsó éveit 1748-tól Utrechtben töltötte. Ott készítette el végrendeletét, melyben ez áll: „A pfalzi német és hungáriai magyar studensek között, akik időnként elindulnak Pfalzból és Hungáriából Utrecht felé, hogy tudományukat a város falai között alapított református teológián gyarapítsák... fizettessenek ki esztendőnként kerek háromszáz hollandus forintok”. Végrendeletét 1761. szeptember 28-án bemutatták az utrechti városi tanácsnak, amely jóváhagyta a 9000 font sterling értékű alapítványt a jelzett nemzetek diákjai részére.


Hatása a jövőben is tart

Utrecht és a Stipendium Bernardinum mai napig érezteti jótékony szellemi hatását. 1961-ben, amikor az ösztöndíj alapítvány 200. jubileumát tartotta, a Debreceni Református Teológiai Akadémia ünnepélyes köszöntését küldte Utrechtbe. Ennek szövegét dr. Tóth Endre egykori ösztöndíjas fordította hollandra. A köszöntésben egyebek között ez áll: „A Debreceni Református Teológiai Akadémia a Stipendium Bernardinum működésének 200 éves jubileumán hálával emlékezik arra, hogy a Magyarországi Református Egyházból csaknem 300 lelkészjelölt nyert e stipendium által lehetőséget az utrechti egyetemen való tanulásra, látókörének szélesítésére, a németalföldi teológia és az ottani református egyház megismerésére, és ott szerzett tudományával a magyar református egyház hűségesebb szolgálatára.”

A 19. század végétől már három éven át vehették igénybe az ösztöndíjat a magyar diákok. Eltávozáskor útiköltség-térítést is kaptak, egészen hazáig. Nagy anyagi segítség volt ez az egykori és a mai képzésben, ami gazdagon kamatozik szellemi és tudományos téren éppúgy, mint a holland és a magyar református egyház egyre szorosabb kapcsolatrendszerében.

 

Békefy Lajos

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Európa
  • Portugália bedőlését jósolják
  • „Orbán Viktor keresztes hadjárata”
  • Rabot együnk vagy szabadot?
  • Fejlemény: a magyar kormány azt fogja tenni, amit az EU mond
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A horvátok tudják, mit csinálnak?
  • EU: a világ legnagyobb átverő show-ja?
  • Mégis megegyezik Magyarország az Unióval?
  • Orbán Viktor: „nem látok különösebben nehéz ügyet”
  • Mit ápol Orbán Viktor?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.