Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-09-13 09:00:00

Kárhozatra ítélve

20 év után kapták el a poligámista szektavezér lányát

Ervil LeBaron poligámista szektavezér lányát 3 év börtönre ítélték, miután beismerte, hogy bűnös abban a texasi lövöldözésben, amelyben kiugrott szektatagok vesztették életüket.

Jacqueline LeBaront, a utahi szektavezér 46 éves lányát eredetileg 1992-ben helyezték vád alá, és közel 20 évig volt szökésben, míg tavaly Hondurasban le nem tartóztatták. 14 vádponttal nézett szembe, melyek között gyilkosság is szerepelt, ezért életfogytig tartó börtönbüntetéssel számolhatott. De júniusban vádalkut kötött, bűnrészesként bűnösnek vallotta magát, amiért öt év is járhat, de a bíróság enyhítette az ítéletet – közölte Moreno egy sajtóközleményben. A bírósági tárgyalás kezdetén, júniusban, LeBaron megbánást mutatott: „Nagyon sajnálom a történteket” – mondta a bírónak.

Az Isten Báránya Elsőszülötteinek Egyházát (Church of the First Born of the Lamb) az 1970-es években alapította Ervil LeBaron. Azt hirdette, hogy aki kilép a gyülekezetből, az „kárhozat fia”, és meg kell ölni – mondta Moreno. A kiugrott szektatagok – Duane Chynoweth, Mark Chynoweth és Ed Marston – az után hagyták el az egyházat, hogy Ervil LeBaront Utah államban gyilkosságért elítélték. A börtönben készítette azt a dokumentumot, amelyben a három áldozatot kárhozatra ítélte, és arra utasította megmaradt híveit – jobbára feleségeit és gyerekeit –, hogy gyilkolják meg őket. Ervil LeBaron 1981-ben meghalt a börtönben, de parancsait halála után is prédikálták.

1988 júniusában Houstonban Jacqueline LeBaron egyik fivére három halálos lövést adott le Mark Chynowethre. A város egy másik pontján két másik fivér lelőtte Duane Chynoweth-t és nyolcéves lányát. A hatóságok szerint a kislányt azért ölték meg, mert tanúja volt apja halálának. Marstonnal Dallas egyik elővárosában végeztek a többi gyilkossággal nagyjából egy időben. Valamennyi áldozatot fejbe lőtték. Jacqueline LeBaron egyike volt a gyilkosságok miatt megvádolt hat családtagnak: az ügyészség szerint útiköltséggel segítette testvéreit a terv végrehajtásában. Moreno elmondása szerint a nő beismerte, hogy 1988-ban, fivére instrukcióját követve 500 dollárt adott nővérének, akit Houstonba küldött, hogy előkészítse a „kárhozat fiainak” meggyilkolását. Ő az utolsó, akit elítéltek az ügyben. A börtönbüntetés mellett a bíróság 134 ezer dollár kártérítés megfizetésére is kötelezte.

 
Forrás: AP

A kép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.