Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-12-27 21:43:00

Meggyújtották az utolsó gyertyát a hanuka ünnepén

„A menóra fényei a szabadságot jelképezik”

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szerint a hanuka ünnepén meggyújtott gyertyák, a menóra fényei a szabadságot jelképezik, és mindenkinek reményt és erőt adhatnak.

A miniszter erről kedden, a hanuka nyolcadik napján Budapesten, a Nyugati téren beszélt, ahol meggyújtották a nyolcágú gyertyatartó utolsó lángját is. Réthelyi Miklós az egybegyűlt ünneplők előtt azt mondta, azért fohászkodik, hogy a két évtizede visszaszerzett közös szabadságunk tartós legyen, és hogy „nemzetünk meneküljön meg a mostanában újra sokasodó bajoktól”. Mint fogalmazott, a fény erőt és reményt adhat, és arra emlékeztet, hogy „az egyszer megtörtént csoda megismétlődhet”.


Az igazság győzelme

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete Barack Obama elnök szavait idézve azt hangoztatta: a hanuka története az igazság győzelmét hirdeti az erő felett, és a hit győzelmét a kétségek felett. Mint mondta, ez az örök érvényű történet adott reményt a zsidók számára az elmúlt kétezer év küzdelmei során, ma pedig arra emlékeztet, hogy a csodák sokféle alakban és formában jelennek meg.

Szőcs Géza kulturális államtitkár azt hangoztatta: a zsidóságban megvolt az a zseniális képesség, hogy emlékezzenek mindarra, ami velük történt. Az államtitkár szerint ha röviden kellene megfogalmazni, mit jelent a kultúra, akkor a válasz az „emlékezés” lenne; emlékezés a legfontosabbakra, „amelyek velünk és őseinkkel történtek”.

Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője a színpad előtt álló gyerekekre utalva azt mondta, ők azok, akik hordozzák egész Magyarország értékét, „a fény értékét”. Úgy fogalmazott, „ha fény van, van növekedés”, hiába fordult meg ma a világ, és mondják azt, „ha van pénz, van növekedés”.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija felidézte a hanuka ünnep történetét, és arról beszélt, hogy a menóra mécseseiben lévő olívaolajat az olívabogyó összemorzsolásával nyerik. Mint mondta, ez a legjobb bizonyíték arra, hogy gyakran az összemorzsolásból, a nehéz helyzetekből lehet a legtöbb értéket kihozni.

A Nyugati téren felállított menóra valamennyi gyertyáját meggyújtották, majd megkezdődtek a hanuka ünnep gyereknapi programjai. A nyolcnapos hanuka az egyik legnagyobb zsidó ünnep, amelyen a hívők a jeruzsálemi templomnak a szír-görög dúlás utáni, az időszámítás előtti 165. évben történt újbóli felszentelésére emlékeznek. A hanuka örömünnep, a szabadság – a vallási és a fizikai szabadság –, valamint a fény ünnepe.

 

Szöveg, fotó: MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Zsidóság
  • Ki ölte meg Jézust?
  • Javítják a cikket: Orbán nem zsidó
  • Új holokauszttól fél a budapesti főrabbi
  • Honnan származnak a zsidók?
  • Hoppá: a legfontosabb felfedezés a Holt-tengeri tekercsek után
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Divat a jiddis
  • Holokauszt-túlélők tiltakoznak ultraortodox zsidók ellen
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.