Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Böjte Csaba blogbejegyzése
2011-08-07 22:00:00

Böjte Csaba kérései munkatársaihoz – más is tanulhat belőle

Isten nem ment el vakációra

Az a ház, amelyben én nem laknák szívesen, azt a gyerekeknek sem adjuk oda, inkább bezárjuk. A gyárban még az esztergapadot is rendben kell tartsa az, aki azon dolgozik

Gyorsan telik a nyár. Nagy szeretettel kérlek, hogy kezdjük szervezni szépen az őszi tanévkezdőt. Írnék egy pár szempontot, melyek segíthetnek a házaink, otthonaink szervezésében.

1. A jó Isten nem ment el vakációra. Fontos, hogy a magatok, a gyermekek lelki életét ne hanyagoljátok el. Figyeljetek arra, hogy az élő kapcsolat a Szeretet Istenével se a ti lelketekben, se a gyerekekében ne szakadjon meg. Imádság, szentmise, szentírásolvasás, lelki programok, szép lelki napok, biblia táborok, – mind mind előforrás ahhoz, hogy élő hittel, mindent legyőző, bizakodó reménnyel, és hegyeket mozgató őszinte szeretettel kezdhessük az új tanévet.

Nyáron itt is, ott is vannak búcsúk. Vegyetek részt közösen rajtuk. Milyen szép lenne, ha egy kis keresztaljával ti is elmennétek a szomszéd faluba zarándokolni egy egy vallásos ünnepre. Nem csak Istenhez, népünkhöz, hanem szép szülőföldünkhöz is ezáltal közelebb kerülhetünk. Otthon vannak Fehérvárról a kispapok, kérjétek meg, hogy meséljenek, bátorítsanak benneteket. Ilyenkor nyáron több idő van, kopogtassatok be a plébániákra, és egy egy szép lelki könyvet kérjetek el, és adjátok a gyerekek kezébe, hadd olvassanak. Ne hagyjátok az Istenszeretet tüzét kialudni!

2. Fontos, hogy minden ház szép, tiszta, takaros legyen, és legyen felszerelve mindazzal, ami a munkátokhoz szükséges. A nyári munkákat mindenütt el kell végezni, pókhálós, poros otthonban nem kezdünk tanévet. Az a ház, amelyben én nem laknák szívesen, azt a gyerekeknek sem adjuk oda, inkább bezárjuk. A gyárban még az esztergapadot is rendben kell tartsa az, aki azon dolgozik. A nyári munkátok nagy része az, hogy a gyerekekkel, gyerekek hozzátartozóival, a helyi tanács segítségével, a támogatókkal szépen tegyétek rendbe a szobákat, otthonokat. Ha elakadtok, bizalommal forduljatok Robihoz, Balázshoz, vagy hozzám idejében.

A ház szerves része az udvar, a kert, a ház eleje. Döbbenten látom, hogy mindenütt a falvakban, hosszan az utak mentén, még ahol az udvar rendben is van, a kerten kívüli rész milyen elhanyagolt. A ház eleje is hozzánk tartozik, még ha azt is mondják, hogy az közterület. Mi rendbe szedjük, virágokat ültetünk, aztán, ha a hatóság hoz szebb virágokat, akkor majd kiszedhetik.

Mindenütt kötelező a folyóvízzel felszerelt WC. Ahol ez nincs, ott kérlek, nézzetek utána, hogy hogyan lehet ezt megvalósítani, mert másképpen a közegészségügy lehet, hogy bezárja az otthonotokat. Ezzel kapcsolatosan szeretettel kérlek, a napokban írjatok beszámolót, keressetek meg, hogy tudjunk intézkedni.

Fontos, hogy egy kis festékkel szépen a hámló ajtókat, ablakokat, kerítéseket fessétek újra. Természetes, hogy ebbe a munkába is be lehet vonni a gyerekeket is, meg az ő hozzátartozóikat is. Nagyobb munkákra ti is szervezhettek kalákát, melyre szeretettel meghívhatjátok a jó szomszédokat is. Merjetek kezdeményezni, mert nagyon sok ember csak arra vár, hogy szeretettel megszólítsátok.

3. Megfelelő munkatársak kiválasztása, képzése: Minden családnak, csoportnak legyen meg a megfelelő felelőse. Mi soha nem a végzettséget néztük (persze nem rossz, ha megvan), hanem azt, hogy az illető alkalmas-e a munka végzésére? Lelkes, tiszta, szorgalmas, türelmes kotló mamákat keresünk, olyanokat, akik a maguk otthonát is szépen rendben tartják, magukat is, családjukat is jól nevelik. Ezért mielőtt valakit befogadnátok, látogassátok meg az otthonát, annál nagyobb rendet, mi otthon van nála, nálunk sem fog teremteni. Mindenkire kötelező a próbaidő, ha ezalatt az idő alatt azt látjátok, hogy tunya, rendetlen, vagy a gyerekeket bántalmazza akár szóban is, akkor minden további nélkül a segítségét meg kell köszönni, és el kell küldeni. Ne tűrjétek meg, hogy bomlassza pletykával a közösséget. Mi egy családhoz tartozunk, és nem kritikusokat, hanem szorgalmas munkatársakat keresünk.

Egy bentlakó nevelő normája minimum 8 gyerek, ennél kevesebb gyerekkel csak külön engedéllyel lehet családot indítani. A napközis csapat minimuma ennek a duplája, azaz 16 gyermek. Természetesen csak akkor jön ki a havi költség a napközikben, ha 20 gyereket, harminc napot és fél Eurót számolunk.

Mivel az anyagi krízis minden szinten érezhető, ezért szeretettel kérlek, hogytengi-lengi embereket ne fogadjatok be. A jelszó: a gyerekeket szeressük, segítsük türelemmel, a felnőttek dolgoznak, segítenek a gyerekek kibontakozásában szorgalmasan. Egyetlen ház sem felnőttrehabilitációs központ, mi gyerekekkel, fiatalokkal foglalkozunk!!!! Tervezzük a felnőtt szakosztályt, de az egészen biztos, hogy külön feladat lesz!

Tudjátok, nemcsak a központból szervezhető a ház munkatársainak a lelki, szellemi továbbképzése. A ház felelőse is elmehet a helyi plébánoshoz, hogy a munkatársai számára kérjen egy lelki napot pl. a tanévnyitás előtt, hogy szentgyónással, imádsággal közösen felkészüljetek a következő tanévre. Ha a vidéketeken van egy olyan tanár, művész ember, akitől tanulhatnátok, hát akkor merd meghívni, hogy tartson nektek előadást, magyarázzon meg olyan dolgokat, ami által jobban, szebben végezhetitek nemzetmentő munkátokat. A kollégák testi, lelki, szellemi alkalmasságát minden házfőnök nemcsak el kell várja, hanem kisebb testvéri alázattal, szervező erővel szolgálnia is kell annak kibontakozását.

4. Csak az iskolában van vakáció! A hivatalos papírokat, az engedélyeket nyáron is lehet intézni. A hivatalokban várnak bennünket! Tisztelettel, szeretettel kérek mindenkit, hogy ha tovább akar maradni, akkor kapaszkodjon, és a munkájával járó valamennyi papírmunkát is szeretettel, pontosan végezze el. Mindenütt, mindenki jó szándékkal van velünk szemben, alázattal kérjetek segítséget és végezzétek a házak különféle engedélyeztetését, hogy tanév közben minden erőtökkel a gyermekekre tudjatok figyelni. A bürokrácia nekem sem tetszik, de adjuk meg a császárnak is, ami a császárnak jár.

Ahol a papírok rendben vannak, ott is a felelős testvér szeretettel látogassa meg a helybeli plébánost, polgármestert, iskola igazgatót, a tanárokat, a helység szociális munkásait, vagy az Egyházmegyei Karitász alkalmazottait. Tanévkezdés előtt egyeztessen velük minden fontos kérdést. Ti nem partizánok vagytok, hogy titokban végezzétek a munkátokat, a helyi média, sajtó megbízottjait is bátran felkereshetitek. Természetesen tudnotok kell, hogy mindenütt egy ferences közösséget képviseltek, és éppen ezért alázatosan, kisebb testvéri szeretettel forduljatok mindenkihez. Az ismeretséget, barátságokat ápolni, gondozni kell, hogy életben maradjanak.

5. Házaink legyenek nyitottak, nem csak magunkkal kell foglalkoznunk, hanem alázattal a környezetünkben élő szegények felé is nyitni kell. Fontos, hogy felkeressétek a vakációzó gyerekeink családjait is. Szeretettel kérlek, hogy a végzett és már kirepült fiatalokat látogassátok meg. Vajon, hogy boldogulnak az életben? Naglelkűen segítsétek őket, érezzék, hogy nincsenek egyedül, hogy számíthatnak arra a nagycsaládra, mely befogadta őket.

Ti vagytok a helyi Ferences Szeráfi Szolgáló Szeretet hordozói, látogassátok meg a szegényeket, a bajban lévő öregeket. A házainkban, a raktárakban sok olyan dolog van, amit bátran elajándékozhattok Isten nevében. Ebben a munkában a helybeli plébános, vagy a szociális munkás segítségét is kérhetitek. Szeretettel kérlek, hogy ebbe a szép szolgálatba vonjátok be az általatok nevelt gyermekeket is. Tanítsátok meg őket arra, hogy milyen jó dolog jónak lenni. Ajándékozzátok meg őket az örömszerzés örömeivel. Ennél szebb „tudást" úgy sem adhattok nekik.

6. Jön az ősz! Mindenütt megnézem a kertet is, de a kamrát is, mi terem nálunk, és mit teszünk el télire. A gyermekek nevelésének, oktatásának szerves része, hogy ezeket a munkálatokat felvállaljátok. Kérlek, hogy szépen, közösen a gyerekekkel végezzétek. Nem a haszonszerzés a cél, hanem az, hogy a gyerekeket megtanítsátok a becsületes, tisztességes munkára, az önfenntartásra. Számomra, egy finom, jól eltett vadrózsalekvár, vagy ízletes palacsinta sütése, szintén olyan fontos, mint a szorzótábla megtanulása. A házkörüli becsületes munkának a tartós hiánya hosszú távon a népünk sorvadásához vezet.

Nem ért véget mindaz, amit a Szent István tervben megfogalmaztam. Tegyétek utcáitokat, falvaitokat Tündérkertté!! A gyerekekkel a tavasszal kitakarított, rendbe tett patakpartokat, kis tereket továbbra is keressétek fel, gondozzátok. Néhány doboz festékkel itt- ott csodát lehet tenni, persze itt a jó ízlés vezessen benneteket, ha nem vagytok biztosak magatokban, kérjetek mindenben tanácsot. Szeretettel kérlek, hogy ne hagyjátok, hogy a semmittevés, a lustaság titeket, vagy a gyerekeket szétmarjon. Folyamatosan tartsuk magunkat a jó cél érdekében teremtő mozgásban.

7. Tanévkezdéskor fogok kérni egy nyári beszámolót mindenkitől. Kíváncsi vagyok, hogy a gyerekek közül hányan vettek részt ilyen olyan táborban, kiránduláson. Szeretném tudni, hogy hol vettek közösen részt a gyerekek a falunapokon, búcsúkon és más rendezvényeken. Jó lenne, ha kapnék szép képeket, gyermekek által írt kedves történeteket, beszámolokat stb. Ezek a beszámolók nem fölöslegesek, hisz egymás tapasztalatából tanulhatunk, támogatóink előtt is ezzel igazolhatjuk munkánkat. Szeretettel kérek mindenkit, hogy ne sajnáljátok az időt ettől a feladattól, és az elkőszítésébe vonjátok be a gyerekeket is. Erre is meg kell tanítani a gyerekeket! Sokkal sikeresebbek lesznek, ha le tudnak ülni, hogy vissza nézzenek, és számot vessenek életük egy egy időszakával.

Közösen a gyerekekkel adjatok hálát mindenért, a táboroztatóknak is írjatok köszönő levelet. Nekünk tudatosan meg kell tanítani a gyerekeket hálát adni, köszönetet mondani. Semmi nem jár ki ingyen, minden ajándék, az élet Isten ajándéka, a mindennapi betevő falat, a ruha, amit hordunk, minden de minden ajándék, és azt illik szeretettel megköszönni.

Kedves munkatársaim! 63 helységben dolgozunk, sokfélék vagyunk. Nem szeretném, ha valaki levelem olvasása után elkezdene háborogni. Nem szabad a dolgokat összemosni, mert körbe jártunk, és valóban vannak nagyon tiszta, szép, rendezett házak, telve kacagó gyerekekkel, lelkes támogatókkal, és vannak olyan házak, ahol sajnos mindez nem éppen így van. Vannak olyan házak, ahol a munkatársakat szinte vissza kell fogni, és akik előtt én csak őszintén meg tudom hajtani a fejemet, de vannak, akiket lelkesíteni, buzdítani kell. Ez a levél ezt a célt szolgálja.

 


Kisebb testvéri szeretettel, Csaba t. 

Böjte Csaba összes blogbejegyzése

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Bizonyságtétel
  • A papi hivatás piszok nehéz (videó)
  • „Hirtelen megértettem: az én bűneim miatt halt meg”
  • Böjte Csaba: álomlátók után kiált a világ!
  • A lelkésznek korábban kétes üzletei voltak
  • Igen, persze, én is ilyen gonosz vagyok
  • A fordulópont: amikor a kutyám sem ismert meg
  • A közösségem átformált
  • Magyar zsenigyerekek bizonyságtétele II. rész
  • Magyar zsenigyerekek bizonyságtétele
  • Érezte, hogy minden kicsúszik a lába alól

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.