Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Szabados Ádám blogbejegyzése
2011-03-27 20:50:00

Bono tudja a választ

A U2 énekesének hitvallása Jézusról

„Ha Krisztus keresztjét nézem, ott látom fent az összes bűnömet, és mindenki másét. Ezért felteszem magamnak a kérdést, melyet már sokan feltettek: ki ez a férfi? Az, akinek mondja magát, vagy csak egy vallásos idióta?”

Nemrég rábukkantam egy frappáns gondolatmenetre Jézussal kapcsolatban. A gondolatmenet Bonótól, a U2 énekesétől származik. Fogalmam sincs, hogy Bono megtért ember-e, bevallom, nem követtem nyomon a sorsát, a U2 soha nem játszott fontos szerepet az életemben. Tudom, hogy Bono egy időben valami karizmatikus gyülekezetbe járt, azt is tudom, hogy sokat foglalkozik jótékonykodással, és hallottam U2 számokat is, melyek a hitről és az istenkeresésről szólnak. Nem tudom, hogy Bono Istennel való kapcsolatáról ezek mennyit árulnak el. A most következő mondatokra viszont nehéz legyinteni.

A Bono Bonóról című kötetben Michka Assayas folytat beszélgetéseket az énekessel. A gondolatmenet, amit ebből a könyvből idézni szeretnék most, mély meggyőződésre utal, mely nekem jóval többnek tűnik tettetett istenkeresésnél. Amit Bono Jézus személyéről mond, ügyes és hatásos megfogalmazása annak, amit Jézus tanítványai a Mesterről gondolnak. A könyv 226. oldalán Assayas megkérdezi Bonót: „Ekkora hit csodálatos, bár szerintem súrolja a képtelenség határát. Jézusnak a világ nagy gondolkodói közt a helye. De az, hogy Isten fia… ez nem erőltetett?”


Bono ezt válaszolja: „Nem, nekem nem erőltetett. Nézzük csak, mi a világi magyarázat Krisztus történetére: kiváló próféta volt, nem kérdés, hogy egy rendkívül figyelemreméltó fazon, aki szépen hozzátett más nagyszerű próféták, Illés, Mohamed, Buddha vagy Konfuciusz gondolataihoz. De Krisztus erről hallani se akar. Ő itt kérlelhetetlen. Azt mondja: Nem. Szó sincs arról, hogy tanító vagyok, ne hívjatok tanítónak. Szó sincs arról, hogy próféta vagyok, ne hívjatok prófétának. Azt mondom: ’Én vagyok a Messiás.’ Azt mondom: ’Én testesítem meg Istent’. Erre azt felelik: Nem, nem, ilyet nem kérünk tőled, légy te csak próféta! Egy próféta, akinek hihetünk! Kicsit különc vagy, de ott volt Keresztelő Szent János, aki sáskát és vadmézet evett, úgyhogy ezt tudjuk kezelni. De azt az M betűs szót, azt, kérünk, ne említsd! Hát hiszen tudod, akkor keresztre kell feszítenünk!

Erre azt mondja: Igen, tudom, azt várjátok tőlem, hogy hadsereggel térjek vissza, és szabadítsalak ki titeket ebből a borzalomból, de fogjátok fel végre, én a Messiás vagyok! Mindenki rosszallását fejezi ki: Ó, Istenem! Hát csak ragaszkodik hozzá… Így két választás maradt: Krisztus az volt, akinek mondta magát: a Messiás – vagy egy totális idióta! De ha egy idiótáról beszélünk, akkor Charles Mansonra gondolunk. Ő pont olyan volt, mint azok a terroristák, akiket nemrég emlegettünk. Egy bombához szíjazta magát, mert azt képzelte, hogy ő a ’zsidók királya’, és amint keresztre feszítették, belekezdett: Ez az! Vértanúhalál! Csapjunk bele! Jöhet a fájdalom! Ide bele. Nehogy azt hidd, hogy most szórakozok. Ugyanis nekem meg az az elképzelés erőltetett, hogy egy őrült megváltoztathatja és felforgathatja a civilizáció rendjét az egész világon.”

Egy perccel később Bono azt is mondja a kétkedő Assayas-nak: „Ha Krisztus keresztjét nézem, ott látom fent az összes bűnömet, és mindenki másét. Ezért felteszem magamnak a kérdést, melyet már sokan feltettek: ki ez a férfi? Az, akinek mondja magát, vagy csak egy vallásos idióta? Csak ennyi a kérdés. És nem kell, hogy bárki is érveljen mellette vagy ellene. Én tudom a választ.”

Hitvallásnak ez szerintem ütős. Remélem, Bono tényleg komolyan is gondolja.

A szerző további írásai itt olvashatók.
 

 

Szabados Ádám összes blogbejegyzése

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Rock
  • Búcsúzik az élettől a Grammy-díjas sztárénekes (videóval)
  • Mi az a környezetvédő zene?
  • A legátszellemültebb szilveszteri dalok
  • Hitetlen bandák, de Jézus a nevük (videóval)
  • Az 50 platinalemezes banda Magyarországon
  • Nincs menekvés, itt a teológiai hip-hop!
  • A Rage Against the Machine gitárosa a kapitalizmus ellen
  • A Gibson-gitárok miatt irtják az esőerdőket?
  • Nem Patti Smith bűneiért halt meg Jézus?
  • Holnap lesz a legnagyobb keresztény fesztivál!

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.