Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-10 16:34:00

Nehezedő életfeltételek

Szabálytalan hajléktalan

Akár szabálysértési bírságot is kiróhatnak a jövőben arra a hajléktalanra, aki az utcán él vagy alszik, azaz nem rendeltetésszerűen használja a közterületeket

Az országgyűlés módosította az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997-es jogszabályt. Az új jogszabály, a korábbival ellentétben nem azt határozza meg, hogy mit tilos, hanem azt, hogy mit szabad tenni a közterületen.

- Korábban egy életközelibb, liberális álláspontot érvényesített a jogszabály, amikor a tiltott dolgok körét sorolta fel, mert amit nem tilt jogszabály azt szabad - válaszolt a mindennapi.hu kérdéseire Vojtonovszki Bálint, a Város mindenkié csoport szóvivője. „Ezzel szemben most egy fordított logika érvényesül. Szerintem hibás az a jogszabály, amely az önkormányzatok jóhiszeműségére apellál, ugyanis ezzel kapcsolatos tapasztalataink nem túl pozitívak.”
 


Mire használható a közterület?

A módosítás szerint „a közterület rendeltetése a telkek térbeli kapcsolatának megközelíthetőségének, a közúti és gyalogos közlekedés, a kikapcsolódás, a szórakozás, a sporttevékenység, a szabadidő-eltöltés, a felvonulás, a gyülekezés, a közösségi megnyilvánulás, szobor elhelyezésének, emlékhely kialakításának, művészeti alkotások elhelyezésének, a közművek elhelyezésének, zöldfelületek kialakításának biztosítása.”
 


A szóvivő elmondta, hogy jelenleg Budapest X. kerületében él a legtöbb hajléktalan, ennek oka valószínűleg az, hogy ott található a legtöbb, fedélnélkülit ellátó intézmény, és a kertvárosias környezetben békén hagyják őket. A fővárosi kerületek közül legkorábban az V. kerület lépett az ügyben, amikor két éve Rogán Antal egy, a koldulást tiltó rendelkezést akart elfogadtatni, azonban ezt a civileknek sikerült megakadályozniuk.

A VII. kerületben, - bár jogszabály nincs a hajléktalanok ellen -, de az arra illetékesek felállítják az utcán ücsörgőket, ennek következtében Erzsébetvárosban kevesebb a hajléktalanok száma. Egyedül a XI. kerületben van életben a hajléktalanok ellen tiltó rendelkezés, amelyet még az előző polgármester, Molnár Gyula fogadtatott el a képviselőtestülettel.

A Város Mindenkié csoport képviselőinek egyelőre nem sikerült egyeztetniük Tarlós István főpolgármesterrel, akitől időpontot kértek a találkozóra. A városháza sajtóirodájának a Mindennapi.hu is eljutatta kérdéseit, azonban ezekre válasz még nem érkezett.
 

„Az LMP kezdeményezte, hogy a készülő, új Alkotmányba alapjogként kerüljön bele a lakhatáshoz való jog, azonban a jelenlegi, többségi álláspont szerint az Alkotmánynak csak olyan alapjogokat kellene tartalmaznia, amelyek közvetlenül kikényszeríthetőek. Azért, mert ez a kitétel szerepel az alaptörvényben, még nem lesz mindenkinek lakása. A munkához való jog is szerepel az Alkotmányban, mégis vannak munkanélküliek. Ettől függetlenül az alapjogok teljes köre még nem kristályosodott ki, így még az is elképzelhető, hogy később az alapjogi munkacsoport befogadja a javaslatot” - nyilatkozta a Mindennapi.hu-nak Gulyás Gergely, az alkotmány-előkészítő eseti bizottság, alapjogi munkacsoportjának fideszes vezetője.

A lakhatáshoz való jog Alkotmányba való beépítéséért A Város Mindenkié csoport a következő hónapokban kampányt indít.
 

Patay Gábor

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Hajléktalanság
  • Hajléktalan megasztár
  • Rendkívüli hideg: nemcsak a hajléktalanok vannak veszélyben
  • Hajléktalanok életveszélyben
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • A bosszú küldte mélyre Orbán Annát
  • Hajléktalan megasztár
  • Életünk mélyén változtassunk
  • Ingyen fodrász hajléktalanoknak
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Volt-e okuk bulizni a hajléktalanoknak?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.