Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-12-07 07:13:00

Megkezdődött a frekventált aluljárók rendezése

Már húszan megfagytak az idei télen

Tarlós István főpolgármester december 15-éig akar rendet tenni a főváros 13 frekventált aluljárójában, azonban a hajléktalanok elhelyezésére,- illetve foglalkoztatására vonatkozóígéreteknek mindeddig csak kis része valósult meg.

A Város Mindenkié csoport szerint a Kálvin téri esetet követően a Déli pályaudvarnál a rendőrök és a Közterület-felügyeletesek, hasonlóképp elküldték a hajléktalanokat – a laminált igazolványt itt sem vették figyelembe, a felügyelet a kártya felmutatására úgy reagált, hogy az nem jogosítja fel az ott tartózkodókat, hogy ott életvitelszerűen éljenek, csupán az összeszámolásukban segít. - Közölték a hajléktalanokkal, hogy mostantól folyamatos lesz az ellenőrzés.

A csoport egyébként időpontot kért a főpolgármesteri hivataltól, hogy egyeztessenek a kérdésekről, azonban állításuk szerint erre nem kaptak lehetőséget.

Szóvivőjük szerint 5 éve ígérik a közmunkát a belvárosi kerületekben, azonban még ha van is munka, különböző indokokkal elküldik a néhány hónapig ott dolgozó hajléktalanokat. A szervezet szerint rengetegen fognak megfagyni, hiszen közel sem elég a hajléktalanszálló Budapesten. Ezen a télen eddig már húsz hajléktalan halt meg kihűlés miatt.

A civil szervezet szerint további nagy probléma, hogy a hajléktalanszállók is kapacitásuk felett működnek, így nem ritka, hogy sokkal többen vannak egy-egy helyiségben, mint amennyit az elbír. A szállókon egyébként folyamatosak a lopások és az egyéb atrocitások ezért sok hajléktalan inkább az utcán húzza meg magát.

Szép tervek és toleranciapontok

Új szociális bérleti rendszer, albérletek és ágybérletek, valamint foglalkoztatási program létrehozása is szerepel a Tarlós István főpolgármester által hirdetett programban, amely a budapesti hajléktalanok helyzetének megoldására jött létre. A tervek szerint a közmű-, illetve közszolgáltató cégek bevonásával hoznának létre munkahelyeket, valamint megfelelő szakirányítás mellett a városüzemeltetésben is végeznének karbantartási feladatokat a hajléktalanok.

A főpolgármesteri hivatal a Mindennapi.hu kérdéseire a hajléktalanok munkavállalási lehetőségeit illetően levélben válaszolt, ebben azonban - december 15. előtt kevesebb, mint 10 nappal - csupán tervekről van szó. Közlésük szerint először a rászorulók elhelyezéséről kell gondoskodni, és a program következő lépése lesz a hajléktalanok munkába állítása. A százhúsz új munkahely létrehozásáról nem kaptunk pontos információkat. A hivatal szerint a fővárosi közszolgáltatók eddig sem zárkóztak el a hajléktalanok foglalkoztatásától, sőt a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nél kézi úttisztítóként több száz ilyen rászorulót már most is foglalkoztatnak, és a tervek szerint a fővárosi közműcégek a munkalehetőségek biztosításában segítséget jelentenek majd. Kiemelten az FKF Zrt. és a Főkert Nonprofit Zrt. együttműködésére lehet számítani.

Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek szakmai igazgatója szerint a hajléktalanok számára létrejövő albérletek nem új keletűek, ezek kialakítása már néhány éve zajlik és évente körülbelül 100-150 embert helyeznek el szabad piaci albérletekben. Ezek igénybevételéhez azonban önrész szükséges. A szakember úgy véli, a foglalkoztatás kérdése nem lehet másodlagos, hiszen a hajléktalanoknak az önrész befizetéséhez elengedhetetlen az, hogy keresők legyenek. Jelenleg 116 hajléktalanról van szó, akik a 13 kiemelt budapesti aluljáróban élnek életvitelszerűen. Győri Péter elmondta: az idei 100-150 fős elhelyezési keretüket már csaknem kimerítették, azonban a további elhelyezésekhez plusz forrást nem biztosítottak számukra, ettől függetlenül garanciát vállaltak ennek a 116 embernek az elhelyezésére, akik közül már jó néhány helyzetét meg is oldották.

Egy hajléktalan ilyen formájú elhelyezése közel 300 ezer forintot jelent, amely magában foglalja a lakhatási támogatást és a szociális munkást, aki foglalkozik vele. Az igazgató elmondta, jobb koordinálásra számítottak, így csak a 13 kiemelt aluljáró rendezése oldódik meg idén, a program bizonyos elemei – főként a foglalkoztatás terén - úgy néz ki majd jövőre valósulhatnak meg.

A rendezetlen viszonyok ellenére a rendőrség és a Fővárosi Közterület-felügyelet megkezdte a hajléktalanok felszólítását az aluljárókban és a pályaudvarokon a területek elhagyására. A Közterület-felügyelet közleménye szerint egyszerre több aluljáró és a hozzá tartozó felszíni rész takarítása van folyamatban. November 29-én a Kálvin téri aluljáróban szólították fel a felügyelők hajléktalanokat az általuk felhalmozott terjedelmes mennyiségű szemét eltávolítására. Erre a hajléktalanok egy olyan kártyát mutattak föl, melyen az szerepelt, hogy „elhelyezésük folyamatban van”, s elmondták, hogy december 15-ig maradhatnak az aluljáróban. A Közterület-felügyelet szerint az aluljáróban elhelyezett térfigyelő kamera felvételei igazolják, hogy az esetet követően a közterület-felügyelők és a rendőrök elhagyták a helyszínt.

Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke megerősítette, hogy jelenleg 13 aluljáróról rendezéséről van szó, vagyis nem arról, hogy a tél közepén lehetetlen helyzetbe kerüljenek a hajléktalanok, a szolgálat alelnöke azt is elmondta, folyamatos egyeztetésben vannak a rendőrséggel és a Közterület-felügyelettel, valamint rámutatott: a szociális szervezeteknek név szerint tudomása van az életvitelszerűen az aluljárókban élő hajléktalanokról, akik számára különböző alternatívákat ajánlanak fel. Budapesten két toleranciapontot fognak kialakítani a déli, valamint a nyugati pályaudvaroknál, amelyeket az aluljáró elkerített részeként kell elképzelni, ahova mellékhelyiségeket fognak telepíteni – tette hozzá.

Horváth Csaba


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.