Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-10-21 17:00:00

Ősbemutatók eddig ismeretlen változatokból

A nagy komponistát ünnepli a főváros

A hétvégén a fővárosban számos helyszínen rendeznek hangversenyeket, megemlékezéseket Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából.

Többek között a Régi Zeneakadémián, a Szent István-bazilikában, a Művészetek Palotájában, de a nevét viselő nemzetközi repülőtéren is ünneplik a nagy zeneszerzőt. A bicentenáriumi megemlékezések már pénteken megkezdődnek: az Uránia Nemzeti Filmszínházban kihirdetik a Liszt-rövidfilmpályázat győzteseit és bemutatják Kele Judit – a Duna TV és az Arte TV koprodukciójában készült – ApocaLiszt című filmjét.

A bicentenáriumról péntektől vasárnapig háromnapos zenei programmal emlékeznek meg a Belvárosi ferences templomban, ahol a zeneszerző egyházzenei művei csendülnek fel.
Nagyszabású zongorakoncert-sorozattal lepi meg a Budapest Airport és a Művészetek Palotája az utazókat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér SkyCourt-jában: szombaton kétóránként váltják egymást a Zeneakadémia zongora szakos hallgatói a zeneszerző személyét megidéző plakettekkel, emléktárgyakkal körbevett versenyzongoránál. A fiatal művészek – Váradi László, Vadászi István és Gyöngyösi Ivett – félórás koncerten mutatják be, hogy nekik mit jelent Liszt Ferenc életműve.

A Régi Zeneakadémián főként azok a művészek vettek-vesznek részt a születésnapi sorozatban, akiknek a Zeneakadémia és annak Liszt Múzeuma már régóta a szívügyük, és már korábban is adtak hangversenyt a múzeum javára vagy ajándékként adott előadásukkal ünnepivé tették a kiállítóhely programjait – fogalmazott Domokos Zsuzsanna igazgató.

A fesztivál fő szála a Faust-megzenésítéseket szövi össze, másik különlegessége, hogy az eddig még kéziratban lappangó, főként Magyarországon őrzött ismeretlen változatok ősbemutatójára ad lehetőséget. A szombati napot Klukon Edit hangversenye indítja, koncertje után már kézbe vehető lesz az a fiatalkori Liszt-napló, amely a zongoraművész utószavával e napokban jelent meg. Később Ránki Dezsővel a Faust-szimfónia korai kétzongorás változatát, majd a Via Crucis négykezes verzióját adják elő.

Utánuk Szokolay Balázs (zongora), Kelemen Barnabás (hegedű), Perényi Miklós (gordonka) és Halmai Katalin (ének) lép pódiumra. Délután Bogányi Gergely olyan Liszt-átdolgozásokat is játszik, amelyek szerzői kortársak – Chopin, Schumann – voltak.

Liszt! Minden tekintetben

Vasárnap Lajkó István is a Faust-szimfóniát szólaltatja meg, ő Carl Tausig átiratában. Délben az Egri Monika-Pertis Attila duó a Magyar rapszódiákból zongorázik. Őket Borbély László (zongora) és Várföldi Anna (hegedű) kettőse követi, majd Hauser Adrienne is a Faust-szimfóniából játszik. Lantos István (zongora) és Perényi Miklós (gordonka) koncertjén elhangzik a Mefisztó-keringő Lantos István átiratában. Az est zárásaként ismét Lajkó Istváné, Kelemen Barnabásé Homoki Gáboré (brácsa), Kokas Dóráé (gordonka), Vígh Andreáé (hárfa) valamint Szokolay Balázsé (harmónium) és Szőke Dianáé (zongora) a színpad.

Szombaton, a bicentenárium estéjén koszorúzzák meg a Magyar Állami Operaház bejáratánál álló Liszt-szobrot. A Művészetek Palotája Liszt! Minden tekintetben. elnevezésű sorozatában pedig Gyenyisz Macujev, az orosz zongoristaiskola fiatalabb korosztályának egyik legismertebb és a magyar közönség által különösen kedvelt alakja játssza Liszt I. (Esz-dúr) és II. (A-dúr) zongoraversenyét az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével, Héja Domonkos vezényletével.
A megemlékezések csúcspontja a Krisztus című oratórium előadása a Szent István-bazilikában, a World Liszt Day programsorozatának központi helyszínén, ahol a Nemzeti Filharmonikusokat és a Magyar Rádió Gyermekkórusát Kocsis Zoltán vezényli.

A Liszt-év eseményei az esztendő végéig több helyszínen folytatódnak.

 

MTI

Kép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.